Published On: Čet, pro 6th, 2018

Kako je Slobin tjelohranitelj postao heroj Srebrenice

“Taj čovjek (Vučić) je izjavio da sam ja nekome vadio oči i prije nego što je optužnica podignuta. Za to će mi se morati javno ispričati”, rekao je Orić, prenosi Hina pisanje sarajevskog portala Faktor.

Iako je Haaški sud Orića već osudio na dvije godine zatvora koje je on proveo u pritvoru, službeni Beograd tražio je ratnog zapovjednika Srebrenice zbog navodnih pokolja počinjenih u Podrinju, ali i zbog ubojstava civila u mjestu Zalazje, nedaleko od Srebrenice.

“Tko će vratiti oči i život Slobodanu Iliću? Njega spominjem jer mu je Naser Orić vlastitim rukama iskopao oči, a potom ga zaklao”, ustvrdio je prije nekoliko godina tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić pozivajući se na izjave više svjedoka, spominjući i nekoliko puta tijekom presice ovaj navodni strašni zločin.

Tko je Naser Orić?

Sama povijest Nasera Orića prilično je maglovita. Nakon što je odslužio vojni rok 1986. godine, upisao je šestomjesečni tečaj za policajca u Zemunu, a dvije godine potom i tečaj za pripadnika specijalnih jedinica tadašnjeg SUP-a, opisao je Večernji list neobičnu biografiju vojnika iz susjedne države.

Nakon toga odlazi na Kosovo, a nakon povratka postaje tjelesni čuvar Slobodana Miloševića.

Uoči izbijanja rata u BiH odlazi u Potočare, gdje je postao zapovjednik tamošnje policijske postaje, a potom i zapovjednik teritorijalne obrane Srebrenice.

Kada su počeli napadi na grad, postavljen je za zapovjednika obrane Srebrenice, a na toj je dužnosti ostao do kraja, do srpnja 1995. godine. Izvukao se tijekom proboja u Sarajevo, a tamo se povezao s kriminalnim skupinama. Prije nekoliko godina optužen je za iznudu 240 tisuća maraka.

Inače, sama optužba o “vađenju očiju i klanju srpskih civila” bila je na relativno klimavim nogama jer je to navod iz knjige Ibrana Mustafića “Dirigirani kaos”.

Ova knjiga svojevrsna je kompilacija svjedočanstava o stradanjima Srba na području BiH, a upravo zbog njena autora Irfana Mustafića vjerodostojnost joj je gotovo ravna nuli. Naime, Mustafić je nekadašnji časnik Armije BiH koji, kako se vjeruje u diplomatskim i obavještajnim krugovima, radi za srpsku obavještajnu službu. Među tezama koje zagovara Mustafić je i ona kako je američki predsjednik Bill Clinton odgovoran za pokolj u Srebrenici koji je, kako navodi, suorganizirao da bi dobio izgovor za bombardiranje Srba.

Nakon izricanja presude kojom je Orić pravomoćno oslobođen optužbi da je ubio tog čovjeka, Vučić je ocijenio kako je to politička presuda i potvrda da “za Srbe nema pravde”.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je sve suce i tužitelje srpske nacionalnosti da napuste državni sud i tužiteljstvo poručivši kako im je on spreman u tome pomoći.

“Krajnje je vrijeme da se prekine s tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda”, izjavio je Dodik, srpski član državnog vrha, a prenijela je Hina.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare