Published On: Ned, ožu 3rd, 2013

KAKO JE RUSIJA ZAMRZILA DEPARDIEUA U 60 DANA U Čečeniji mu darovali stan iz kvote za siromašne

Francuski glumac Gérard Depardieu , kojemu je prije nekoliko mjeseci udijeljena ruska putovnica, nastavlja svoje putešestvije po Rusiji. I dok ga jedni pokazuju kao glavnu atrakciju “političko-zabavnog showa”, raste i broj onih kojima je počeo ići na jetra i koji postavljaju pitanje: Što nam treba taj Depardieu? Njegove avanture po Rusiji sve više sliče na pijani propagandni leteći cirkus. Nedavno je pohodio rusku republiku Mordoviju i njezin glavni grad Saransk u kojemu su ga prijavili. Ganuti Depardieu je rekao kako je ponosan na Mordoviju, zemlju “bez nafte i plina”, ali “velika srca i divnih ljudi”, da bi mu neki neovisni moskovski listovi pripomenuli kako je istina da je Mordovija “zemlje bez nafte”, ali “zemlja u kojoj je Staljin napravio brojne gulage” te da u jednom mjesnom zatvoru kaznu služi Nadežda Tolokonjikova, članica buntovne punk skupine Pussy Riot.
Na skupu u Saransku francuski glumac pojavio se u šubari Crvene armije s velikom zvijezdom petokrakom, što je izazvalo komentatore da kažu kako tim činom Depardieu zapravo sve izvrgava ruglu: – To je ona najjeftnija predstava i predrasuda o Rusiji koju nam sada nudi i naš novi sugrađanin.
A na popularnoj radiopostaji EHO Moskve kažu: – Dali smo državljanstvo glumcu koji je pobjegao iz svoje zemlje da ne plati porez, a mi smo svog neplatišu poslali u Sibir.
Autor pritom misli na nekadašnjeg najbogatijeg Rusa Mihaila Hodorkovskog kojega su zbog neplaćanja poreza osudili na sedam godina zatvora.
Hvali Putina
No, Depardieuu to ne smeta – putuje Rusijom, hvali Putina i napada oporbu. U Čečeniji je kao gost Ramzana Kadirova dobio peterosobni stan vrijedan više od 150.000 eura. Kad su Kadirova napali da dijeli državne stanove, on je odgovorio da je stan dodijeljen iz humanitarnog fonda. No, sada se otkrilo da je Depardieu dobio stan iz kvote “za siromašne, socijalno ugrožene, invalide i ljude s mentalnim teškoćama”!