Published On: Čet, tra 21st, 2022

Kako je Rangel unitaristima održao predavanje o konstitutivnosti naroda

Sarajevo. 20. travnja 2022. godine oko 15.00 sati. Željko Komšić iz zgrade krnjeg Predsjedništva upućuje poziv Bakiru Izetbegoviću koji se nalazi u zgradi centrale SDA.

Piše: Miroslav Vasilj/Pogled.ba

Željo: Šefe čuješ li ti ovog Portugalca Rangela što govori?

Šef: Ma čujem Željo.

Željo: Šefe pa šta rade ovi naši njemački zeleni?

Šef: Ma ne znam. Valjda su ostali bez teksta.

Željo: Šefe pa što ćemo sada?

Šef: Ništa!

Željo: Kako ništa?

Šef: Ne čujem dobro! Ali ušutit ćemo se jedno vrijeme pa opet po svom.

Ovako je otprilike mogao izgledati razgovor između dvojice najvećih zagovornika unitarističke politike kada su čuli jučerašnje precizno i studiozno predavanje izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH Paula Rangela. Predavanje je uslijedilo nakon što je njemački europarlamentarac iz SPD-a Dietmar Koster izrazio ni manje ni više nego žaljenje što se u Rangelovom izvješću spominju konstitutivni narodi. A onda je uslijedila ex cathedra izvjestitelja.

„Ne razumijem zašto neki od zastupnika kažu da postoji proturječnost između poštivanja prava svih građana i prihvaćanja postojanja konstitutivnih naroda. Postojanje tri konstitutivna naroda ne smije spriječiti bilo koga da može glasovati jer mi ne možemo imati formulacije, zakonske ili ustavne, gdje uključujemo sve bez napuštanja ovoga ustavnoga načela u Bosni i Hercegovin0i.

Moram reći da ‘mi’ koji smo članovi Europske unije, mi vjerujemo u tu jednakost ‘jedna osoba jedan glas’. Ali jednako tako i u identitet država članica. Zato imate pravila o glasovanju u Europskom vijeću ili kada čak glasujemo u parlamentu imate potvrdu da EU ima konstitutivne narode te poštovanje svakog pojedinačnog građanina čija se temeljna prava poštuju. Nije nemoguće. Naprotiv moguće je pomiriti ova dva načela. Usput budi rečeno, ako promotrimo vrlo pozorno izreku presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnoga suda, vidjet ćemo da su ove stvari kompatibilne. Za to je potreban vrlo
delikatan rad na ustavu. Ali mi to možemo učiniti. I moramo očuvati ova dva načela kao stupove koji mogu očuvati mir, stabilnost i napredak ljudima u Bosni i Hercegovini bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Na ovome moramo raditi bez predrasuda i bez ideologije u nastojanju kako bi stvarno izgradili u isto vrijeme miroljubiv, ali i funkcionalan politički okvir“, pojasnio je Rangel.

Muk u zgradi krnjeg Predsjedništva i centrali SDA. Iz krnjeg Predsjedništva se opet upućuje poziv centrali SDA.

Željo: Šefe doznao sam da je ovaj izvjestilac diplomirao na nekom katoličkom sveučilištu.

Šef: Bit će da je to opet neka vatikanska muljaža.

Željo: Šefe pa zar su i Portugalci katolici?

Šef: Željo, Željo moraš nešto i pročitati.

Željo: Ma nemam kad šefe državničke obaveze. Zadnje što sam čitao bila je Alijina Islamska deklaracija. Poučno štivo. Tu sam shvatio da se moramo boriti za islamsku, ovaj unitarističku, ovaj građansku državu. Nego šefe šta mislite da prema ovim etno-nacionalistima i klero- fašistima u Briselu i Strazburu okrenemo mitraljez ko što sam nedavno prema Mostaru? Tako ćemo im pokazati snagu i odlučnost našeg probosanskog bloka.

Šef: Rigidan si Željo!

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
28 dana prije

Jucer je parlament EU tzv kostitutivnost oznacio kao jedan od glavnih problema u BiH koji mora biti uklonjen. To postoji jos samo u glavama uzepe bolesnika.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
28 dana prije

Alija tražio priznavanje Konstituivnosti sva tri naroda u bIH a sad mu sin traži ukidanje….koce s vama suncokretima nakraj

Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
28 dana prije

Sarajevski tekbiraši iz američkog šuupka bi ipak morali znati jednu činjenicu: njemačka Zeleno-sd goovna nisu u stanju ni svojim Švabama da naprave državu dostojnu čovjeka 🙁 a kako tek da naprave dobru državu poludivljim muslimanima 🙁 🙁 🙁 ?! Da, Njemačka tone kao Titanik 🙁 iako švapski političari tekkbiraju glasnije nego ikada 🙁 …

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
Šta ti kažeš na ovo?  Tekbir za Marinu 8-) - pljuc za šuupka Macrona :(
28 dana prije

Uzepeovac,ne filozofiraj nego potrazi kakvog svecenika i ponudi mu svoje usluge. Vidi se da imas potencijala.🤣

domagoj
domagoj
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
28 dana prije

idi kod hodže iz Gluhe Bukovice nek ti napravi zapis

Anonimac
Anonimac
27 dana prije

Bošnjacima treba dozvolit da ukinu svoju konstutivnost neka ponovo budu srbi ili hrvati islamske vjeroispovjesti.