Published On: Pon, srp 18th, 2022

Kako je rahmetli Nura Alispahić, majka dječaka Azmira kojeg su ubili “Škorpioni”, odbrusila kriminalcu Peri Petraševiću

Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25) ubijeni su 17. jula 1995. godine na Godinjskim Barama u Trnovu.

Ubili su ih pripadnici srpske jedinice “Škorpioni” na brutalan način, hicima u leđa. Ovim mladićima iz Srebrenice danas je odata počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Video koji je nastao na lokalitetu Godinske bare, oko dva kilometra od Trnova, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a Srbije poznatija kao “Škorpioni”, prikazuje svu strahotu agresije na BiH i genocida. koji se dogodio u srpnju 1995. u Srebrenici.

Majka ubijenog Azmira Alispahića, Nura Alispahić, koja je preminula 3. oktobra 2020. godine, rekla je tada da se nikada neće udati za njega.

Ubio je moje dijete. Nikad mu ne mogu halalit, nikad. Gdje ćeš halaliti? O moj Bože! Kako ima obraza reći da mu je žao i izraziti sućut. Recimo, bio je vojnik, pa se dijete borilo, ali se borilo da spasi svoj život. Odavde, kad su nas posudili, ne znaš gdje ćeš. Ni pod koju cijenu, ni u kom slučaju. Dođe mi žena, radim po kući. Kaže: “Nuro, šta radiš, evo došli su ti iznad kuće.” Bježimo ja i ona, nema što obući. Dođoše do izlaza iz čaršije. Kad se moje dijete vratilo. On i još jedan mladić. Pitam ga: “Pa zašto si se vratio sine?”. A on kaže: “Mama, nisam te poljubio.”

Kažem mu: ‘Ajde, sine, poljubi me, nećeš više nikad’. Tako je i bilo – ispričala je kroz bolne suze majka rahmetli Nure Alispahić.

Pero Petrašević, jedan od zloglasnih “Škorpiona” sa snimka na kojem se vidi kako ubijaju šest Srebreničana, danas izražava sućut…

Ja sam Pero Petrašević, član “Škorpiona”, i nalazim se, nažalost, na tom zloglasnom spotu. Ja sam se borio za Srbe, ali sam sudionik tog strijeljanja civila, čega se, naravno, sramim – rekao je Petrašević 2019. godine za “Avaz”.

U travnju 2007. Vijeće za ratne zločine Srbije osudilo je pripadnike ove zloglasne jedinice na ukupno 53 godine zatvora. Pero Petrašević jedini je priznao zločin i dobio 13 godina zatvora. On je pred sudom rekao da se “duboko kaje”, a to je ponovio i novinarima “Avaza”, prvi put govoreći za jedan medij.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Gospoja Herself
Gospoja Herself
20 dana prije

E moji dragi Bosnjaci, znate kako su to Zidovi radili poslije onog rata, i dan danas rade? Nalaziti te zivotinje gdje god se nalaze i svetiti njima, i njihovim najmilijima! Nema oprastanja tu dok je svijeta i vijeka! Ko oprosti, nije bolje ni zasluzio da mu se desi!

Zoran
Zoran
19 dana prije

Kakav genocid i kujci palci.Nije to vidjelo g od genocida.Tipicna politicka presuda haskog suda za streljanje nekoliko hiljada ratnih zarobljenika.