Published On: Čet, lis 1st, 2015

KAKO JE POČELO: Putinov general upao u ambasadu SAD-a: 'Zračni prostor iznad Sirije mora biti čist, mi krećemo za sat!'

KAKO JE POČELA RUSKA AKCIJA U SIRIJI Putinov general upao u ambasadu SAD-a: 'Imate sat vremena da ispraznite zračni prostor iznad Sirije, mi krećemo!'

Ruski generali definitvno nisu učestali gosti u veleposlanstvu SAD-a u Bagdadu. Novoizgrađeni kompleks pokraj rijeke Tigris zapravo je posljednjih godina bio sjedište iračke vlasti, to je bilo mjesto gdje su se donosile ključne odluke vezane za sukobe u Siriji. I vjerojatno zadnje mjesto na svijetu gdje bi ruski generali kročili nogom.
Međutim, u srijedu je na vrata ambasade pokucao iznenadni gost. Ruski general je sjeo kraj američkih diplomata i pristojno ih zamolio.
– Molio bih vas da ‘očistite’ zračni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardiranja pobunjenika. Krećemo za sat vremena!
Šokirani diplomati nisu stigli ni poruku prenijeti u Washington, a ruski avioni SU-24 već su počeli bombardirati grad Homs i mjesta sjeverno od njega. Tek poslije oglasili su se iz Washingtona.
– Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo zračni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtjevu. SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu – rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby. Njegove riječi dobile su i potvrdu u poslijepodnevnim satima kada su američki zrakoplovi raketirali položaje džihadista u Alepu. U isto vrijeme Rusi su nešto južnije uništavali Homs.

Cijeli svijet je u panici, i to s razlogom. Što ako se dogodi neočekivani susret u zraku američkih i ruskih zrakoplova? Što ako Rusi bombardiraju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svjetski lideri užasavaju. Već prvi dan optužbe pljušte sa svih strana:
– Vjerojatnost da Rusi gađaju položaje koji nisu pod kontrolom Islamske države je velika – rekao je američki ministar obrane Ashton Carter.
– Način na koji su nas Rusi obavijestili o svojim planovima je jako loš. Mogli su barem koristiti službene kanale kako bi nas upozorili o početku vojne akcije. Oni podržavaju samo Asada što u prijevodu znači da se bore protiv svih koji su njegovi suparnici. To nikako nije naš stav, jer neki od Asadovih protivnika su pripadnici umjerene i napredne političke opozicije. Zato je ruska akcija osuđena na propast već na samom početku – poruka je iz Pentagona.

S druge strane, Moskva se užasava izjava s ‘druge strane bare’, a pogotovo ih ljute napisi kako bombardiraju ‘umjerenu Asadovu oporbu’.
– Molim vas, nemojte slušati Pentagon! Ako trebate prave informacije, pitajte rusko ministartsvo – poručio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov novinarima okupljenima u zgradi UN-a u New Yorku.
– Rusija pomaže Asadu da ‘riješi’ Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje – rekao je Lavrov.
Aktivisti u Siriji su izračunali da su Rusi prvoga dana bombardirali sedam gradova i pritom ubili 36 ljudi. Moskva te tvrdnje negira.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare