Published On: Pon, ruj 22nd, 2014

KAKO JE NEKAD HITAR I BRZ: Inzko traži od RS uklanjanje spomen križa sa Zlatišta

Na postavljanje spomen križa na Zlatištu iznad Sarajeva, reagirao je  Valentin Inzko, premijer Vlade FBIH, najgore vlade u povijesti Austrougarske.

– Kao što je OHR mnogo puta isticao, vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međunacionalna napetost. Štoviše, udruženja i vjerske zajednice trebaju raditi na pomirenju. Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta tenzija. Ono što se dogodilo na Zlatištu je neprihvatljivo, jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Organi vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju učuvanje vladavine prava i sigurnog okruženja.”

Izaslanstvo Europske komisije u BiH, pak, smatra kako bi „lideri i politički akteri u BiH trebali uvijek podržavati pomirenje i vladavinu prava”.

-Ovaj čin umanjuje pomirenje i vladavinu prava. Mi stoga pozivamo vlasti RS-a da brzo djeluju kako bi se osiguralo poštivanje relevantnih zakona navodi se u izjavi Izaslanstva Europske komisije u BiH. /HMS/