Published On: Pon, ruj 11th, 2017

KAKO JE FRANJO UNIŠTIO NAPREDAK Kulturno društvo u BiH propada, Hrvati nemaju mjesto za okupljanje, a predsjednik tvrdi: ‘Ništa im ne fali!’

S obzirom da Hrvatsko kulturno društvo Napredak, udruga bosanskohercegovačkih Hrvata, čiji je cilj očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u BiH, u kalendarskoj godini gotovo da nema nikakvih vrijednih aktivnosti, portal Dnevnik.ba, koji navodi kako spomenuta središnjica godišnje organizira samo uskršnji i božićni koncert, odlučio je istražiti pozadinu problema.

Naime, ovo su samo neke od aktivnosti Napretka koje su već ugašene ili se nalaze pred gašenjem: gospodarska banka Sarajevo, radio Vrhbosna, list Stećak, mješoviti pjevački zbor Trebević, 20-ak strukovnih udruga…

Istovremeno, tijela Društva ne čine ništa kako bi se stanje promijenilo, a 2015. godine čak se nije održala ni Skupština, iako je ona po Statutu obavezna, piše Dnevnik.ba. Portal također navodi kako je za propast mnogih aktivnosti kriv upravo predsjednik HKD Napredak, teolog Franjo Topić, dok drugi dio odgovornosti snosi još jedan svećenik, Luka Brković, dugogodišnji predsjednik Napretkova Stegovnog suda, koji nije učinio ništa kako bi zaustavio potonuće društva.

Vjerojatno najveća blamaža vezana uz Napredak je zatvaranje Napretkova Doma Trebević. Izgrađen od donacija i zamišljen kao mjesto gdje će svoje aktivnosti provoditi HKD Napredak i Hrvati iz Sarajeva, zatvoren je nedugo nakon svečanog otvorenja, a danas se nalazi u najmu bošnjačkog vlasnika.

Međutim, Franjo Topić i dalje tvrdi kako “Hrvati u Sarajevu žive sasvim lijepo i ništa im ne fali”.

– Osobno sam bio prisutan kad su mu ljudi spočitavali jer Hrvati u Sarajevu nemaju mjesta za okupljanje na što je on samo odbrusio: ‘I ne treba im’ – rekao je za Dnevnik.ba bivši glavni tajnik Napretka Tomislav Batinić.

Dodao je kako se aktivnosti u Napretku gase zbog nemara i nebrige, a nakon što je društvo izgubilo intelektualce, oko Topića su, tvrdi Batinić, ostali “samo poslušnici”.

Oni koji su se uopće usudili upozoriti na probleme, morali su ga napustiti ili su bili izbačeni iz Napretka, u kojem Franjo Topić “caruje” već punih 28 godina.

Osim središnjice, slabo rade i Napretkove podružnice – naime, u Bosni ih ima 50-ak, ali aktivno ih je tek 7-8, dok se ostale bave izložbama slika i promocijama Topićevih knjiga ili jednostavno ničime. U Hrvatskoj su pak vrlo aktivne dvije podružnice, one u Zagrebu i Varaždinu, piše Dnevnik.ba.

Varaždinsku vodi Ivan Bošnjak koji kaže: “Sve što radimo financiramo potpuno sami. Od Sarajeva ne samo da nemamo potporu, nego nemamo ni komunikaciju s njima”. Podružnica u Zagrebu je, pak, raspuštena, a njezin predsjednik je izbačen.

Ipak, najviše zapanjuje činjenica da glavni grad BiH i dalje nema svoju podružnicu, što je u suprotnosti s Topićevim tvrdnjama da “Hrvata u Sarajevu ima i da im je dobro”.

Nerad u središnjici i kaos u podružnicama nisu jedini problemi Napretka. Naime, društvo nema ni približan podatak o broju svojih članova. Topić se u javnim istupima već 20 godina hvali brojkom od 20-tak tisuća samo kako bi došao do donacija, ali i donatora je, kako piše Dnevnik.ba, sve manje.

Portal također navodi da predsjednik HKD Napredak prima najmanje tri plaće – prvu kao profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, drugu kao zaposlenik Napredak Future Zagreb i treću kao naknadu za poziciju predsjednika Napretka. Osim toga, Franjo Topić nerijetko retroaktivno pokriva svoje vjerske i privatne ekskurzije preko blagajne Napretka, za što nikad nije odgovarao, piše Dnevnik.ba.