KAKO JE DANSKA PLAĆALA ISILOVU TRIDESETDVOJICU: Uzeli socijalu, i otišli u Siriju ratovati za Islamsku državu

32 državljanina Danske dobili su oko 57.000 dolara kao socijalnu naknadu za to što nisu imali posao, a taj novac su iskoristili da se pridruže Islamskoj državi , koja im je posao “promptno osigurala”

Podaci danskog Ministarstva za rad pokazuju da je grupa muškaraca sredstva namijenjena ljudima bez posla upotrijebila kako bi otišla u Siriju.

”Agencija za zapošljavanje je dobila informacije u vezi s 32 osobe koje su otputovale iz zemlje kako bi sudjelovale u oružanom sukobu u razdoblju kada su dobivali socijalnu pomoć”, navedeno je iz Ministarstva.

Pomoć je tim ljudima isplaćivana na dva načina, kroz gotovinu i dnevne isplate. Oni koji su uključeni u sustav dnevnih isplata mogu dobiti do 121 dolara na dan u roku od dvije godine.

Peter Skarup iz Narodne stranke Danske je poslije objave ovakvih podataka rekao kako to pokazuje da je Kopenhagen neodgovorno postupio u borbi protiv ekstremizma.

”Mnogo se priča o tome koliko je to ozbiljna opasnost, ali kad dođe do stvarnih posljedica možemo vidjeti da nitko ne radi ništa”, rekao je Skarup.

Prema njegovim riječima, svaki slučaj mora biti prijavljen policiji, zato što onaj koji je u Siriji ne može biti i u Danskoj i čekati posao.

”Ako trebamo poslati signale da nećemo prihvatiti da Danci sudjeluju u ratu u Siriji, onda moramo uraditi nešto povodom toga”, zaključio je Skarup.

Prve naznake da korisnici socijalne pomoći idu u Siriju pojavile su se u studenom 2014. godine, a u ožujku je objavljeno da najmanje 115 sudjeluje u borbama u Siriji i Iraku.