Published On: Čet, lis 17th, 2013

Kako je Dačić zavodio lijepu kosovsku ministricu: ‘Da sam bio tamo, vaša ministrica bi se bolje provela’

Kosovska ministrica Citaku i prije je bila meta tračeva. Tvrdilo se da flertuje s političarima.

Navodna izjava srbijanskoga premijera da bi on bio “dobar domaćin” kosovskoj ministrici za europske integracije Vlori Citaku, ali nije bio te sreće da bude u Beogradu kada je ona došla, izazvala je pravu buru reakcija na web portalima na Kosovu, ali iu Srbiji.

Što je točno Dačić rekao, a što je mislio, teško je provjeriti. No, mediji na Kosovu citirali su jednog lidera Albanaca u južnoj Srbiji, koji su s Dačićem nedavno imali sastanak kako bi riješili probleme albanske manjine u općinama Preševo​​, Bujanovac i Medveđa, da je na tom sastanku Dačić govorio kako bi se “ona ljepotica” bolje provela u Beogradu da je on tada bio tamo. Navodno je ta Dačićeva izjava toliko iziritirala Albance da je sastanak propao bez konkretnih rezultata. Navodno je na tom sastanku Dačiću rečeno “tko si ti, političar ili Don Juan”.

Dačić , jedan od najbližih suradnika Slobodana Miloševića koji se gotovo svaki tjedan u Bruxellesu sastaje na radnim večerama s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem , postao je poznat po tome što različitih opaskama pokušava opustiti atmosferu . Tako je na početku dijaloga s Thacijem rekao kako bi on , da je sreo Thaçija tijekom rata , vjerojatno njega ubio , kao što bi i Thaçi njega . Zatim , s obzirom na to da je Dačić podrijetlom s Kosova , rekao je Thaçiju na sastanku u Bruxellesu da je Kosovo ” moje koliko i tvoje ” , na što mu je kosovski premijer ponudio mogućnost dvojnog državljanstva .

ba3493aad156c6dd4cc73c0397d52ca6

I visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton , jednom je prilikom nakon sastanka s Dačićem i Thacijem oko 3 sata u noći rekla da ” nije mogla zamisliti bolje društvo za proslavu rođendana ” , na što je Dačić dobacio : ” Nisam siguran da smo nas dvojica baš najbolje društvo ” . Uz to , između Dačića , Ashton i Thaçija već godinu dana pljušti razmjena komplimenata , što je počelo iritirati čak i neke diplomate EU jer se u tome pretjeruje .

Vlora Citaku , jedna od najbližih Thaçijevih suradnica i prije je bila meta tračeva . Budući da je vesele prirode i otvorena osoba , Citaku se često se po društvenim mrežama spominje kao osoba koja flerta sa stranim političarima . Objavljuju se fotografije kako se srdačno pozdravlja s njima , a neki su mediji čak spekulirali da je u nekakvoj vezi sa šefom Ureda EU u Prištini i bivšim slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom , što nije bila istina .

Jedan oporbeni političar s Kosova , zastupnik u parlamentu , rekao je da je ” Vlora Citaku najsposobnija za razmjenu poljubaca sa stranim političarima ” . Nakon toga se , zbog burne reakcije zastupnica u kosovskoj Skupštini , ispričao zbog te izjave.

jutarnji.hr