Published On: Čet, ožu 13th, 2014

KAKO IZBJEĆI ZATVOR? Pričaj o ukidanju kantona, radi što ti kažu…

Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) danas je u parlamentarnu proceduru uputio Nacrt amandmana na Ustav Federacije BiH.

Tim povodom danas je u Sarajevu Narodna stranka Radom za boljitak održala press-konferenciju na kojoj je Vlado Ivanković, predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak, obrazložio da “izmjene Ustava za Boljitak građana BiH“ podrazumijevaju ukidanje županija u Federaciji BiH, kao i institucija Predsjedništva Federacije BiH.

”Sve ovlasti koji su imali predsjednik Federacije i dva potpredsjednika uglavnom preuzima predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Istovremeno, smatramo da Dom naroda ne treba postojati ni Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je to insitucija koja blokira brzinu donošenja odluka”, kazao je Ivanković.

Tako Narodna stranka Radom za boljitak predlaže u amandmanu CXVII novi naziv poglavlja ”Sabor Federacije BiH“ umjesto prijašnjeg ”Parlament Federacije BiH“.

To je, kako smatraju, povijesno i jezično najprikladniji naziv za zakonodavni organ Federacije BiH za sve konstitutivne narode, kao i za građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Narodna stranka Radom za boljitak mišljenja je da se sve izmjene Ustava Federacije BiH moraju događati unutar Federalnog parlamenta odnosno, kako kaže Ivanković, ”da nikakve birtije, hoteli ni Bruxellesi Bosni i Hercegovini ne mogu pomoći ukoliko mi sami nešto ne napravimo“.

”Smatramo da smo dvije stvari riješili kada je upitanju Ustav FBiH. Prva promjena je ravnopravnost tri konstitutivna naroda i da smo riješili predmet ”Sejdić-Finci”, a druga stvar su uštede i bolja i učinkovitija javna uprava”, kazao je Ivanković.

U smislu ravnopravnosti naroda, ističe, da Federacija treba imati jedan zastupnički dom – Sabor sa 100 zastupnika, od čega da 92 dolazi iz tri konstitutivna naroda i osam zastupnika iz reda ostalih.

Unutar Vlade FBiH, tvrdi, trebamo imati i građane zastupnike iz reda ostalih.

Govoreći o uštedama, naglasio je da županije u Federaciji nisu dobro rješenje ”da od 1996. godine otkada su formirani 95 ministara i 10 premijera prave samo velike troškove“.

”Ako bi se to na korektan način odradilo dobili bismo uštede do 500 milijuna KM. Nismo za kozmetičke promjene, već za radikalne reforme, jer BiH treba radikalna operacija. Jedino je to rješenje”, poručio je Vlado Ivanković, predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak.

Istaknuo je da u startu ne očekuje podršku ovih izmjena u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, ali ”nakon određenog vremena svima će postati jasno da drugog rješenja nema“.