Published On: Uto, pro 13th, 2016

Kako hrvatski studenti varaju na ispitima, a kako ih fakulteti kažnjavaju

Mogu li profesori na hrvatskim fakultetima tijekom ispita doskočiti dovitljivim studentima koji su s klasičnih metoda prepisivanja prešli na sofisticiranije tehnike popularnog švercanja? Koliko je upotreba suvremenih tehnologija prilikom provjere znanja rasprostranjena među studentskom populacijom u Hrvatskoj? Sankcioniraju li se prekršitelji i kako se na to gleda u Uniji? To su samo neka od pitanja s kojima se svakodnevno susreću u akademskoj zajednici, a o kojima smo za tportal razgovarali s ustavnopravnim stručnjakom, doc.dr.sc. Matom Palićem, profesorom na Katedri ustavnih i političkih znanosti osječkog Pravnog fakulteta.
‘Ono što je najproblematičnije je švercanje putem suvremenih tehnologija i korištenjem takozvanih bubica. Nastavniku na ispitu koji pazi studente teško je uočiti da se netko služi time. Ipak, takve pojave nisu raširene, barem iz mog iskustva. Studenti koji se ne pripreme za ispit relativno brzo iziđu i time se sve okonča’, objašnjava učestalost ovakvih pojava u studentskim klupama Palić.
Na osječkom Pravnom fakultetu takvoj vrsti suvremenih prepisivača htjeli su doskočiti posebnim uređajem koji tijekom ispita ometa signal za mobitel putem kojega se obavlja ‘transfer znanja’. U tom slučaju mobiteli postaju beskorisni uređaji. Međutim zakon ih je ograničio u tome.
Ograničeni zakonom
‘Kada smo željeli postaviti takav uređaj, informatičari su nam objasnili da se to kosi s određenim zakonskim odredbama. Time bismo, naime, onemogućili korištenje mobitela i svima onima koji se nalaze u blizini fakulteta, poput slučajnih prolaznika koji s polaganjem ispita nemaju baš nikakve veze jer ometanje signala nije moguće ograničiti isključivo na prostor u kojem se održava ispit’, nastavlja ovaj profesor.
Onima koji budu uhvaćeni na djelu ne piše se dobro. Protiv studenata koji su se htjeli okoristiti suvremenom tehnologijom kako bi lakše došli do ocjene vode se stegovni postupci i izriču sankcije poput opomene, zabrane polaganja ispita na određeno vrijeme i slično. No u državama članicama EU-a rijetki se odlučuju za takav korak.
Prevelik rizik švercanja u članicama EU-a
‘Tamo to nitko ne radi jer je rizik prevelik ako u tome ne uspije. Za njih postaješ prevarant koji više nema što tražiti na sveučilištu. Primjerice, u Njemačkoj studenti koje nastavnik uhvati da se tijekom ispita švercaju uz pomoć suvremenih tehnologija dobivaju potpunu zabranu studiranja na svim fakultetima’, ističe docent Palić.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>