Published On: Čet, ruj 30th, 2021

KAKO HRVATE LAKO LOVE: SIPA uhitila Fikreta Abdića, obitelj snimala uhićenje

Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su sinoć Fikreta Abdića, aktualnog načelnika Velike Kladuše i osuđenika za ratne zločine.

Abdić zvani Babo je uhićen na osnovu Interpolove crvene potjernice koja je raspisana na zahtjev hrvatskog Ministarstva pravde.

Pripadnici SIPA-e su priopćili Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića uhitili na njegov 82. rođendan, a snimak privođenja su snimali članovi njegove obitelji, piše Klix.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva milijuna kuna.

 

 

Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine je prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome sticanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
29 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x