Published On: Pet, ruj 27th, 2019

KAKO DALJE: Hoće li Izetbegović morati izbaciti Džaferovića iz stranke radi partnerstva sa HDZ-om i State Departmentom?

Napadi Šefika Džaferovića na HDZ i Hrvate generalno, u smislu nametanja kolektivne krivnje cijelom jednom narodu i stranci mogli bi dovesti do odluke HDZ-a da trajno odbije sve moguće buduće koalicije sa SDA. SDA-u potom ne odgovara da u vrijeme dok počinje suđenje za zločine nad US građanima, zbog terorizma od 9/11 za kolektivnog šefa države ima člana svoje partije koji je nekim od napadača lobirao za BH državljanstva. BH javnost još uvijek čeka odgovor Igora Crnadka tko je u Sarajevu izdao BH pasoš glavnom teroristi i mozgu operacije 9/11 stanovitom KSM-u. Uz to sve, Bakir Izetbegović je ucjenjivanjem Čovića postigao da milijarde Eura predpristupnih fondova koje je Čović uspio za mandata dovesti pred granicu BIH stoji blokirano od aplikacija BH građana. Time i Bošnjaka. Politika Sabura kojom se hvalio Bakir ne daje ploda.

 

HDZ je unatoč tome i napadima od prošlog tjedna ponudio ruku mira. Hrvati su na rubu živaca i Čovićeva mirnodopska politika imat će svoje granice. Mogla bi se odbiti od glavu i HDZ-u BIH. Naprost zvuči previše misionarski da se poruke suradnje nude onima koji žele da te nema i koji krivnju zločina nastoje prebaciti na cijeli prostor HercegBosne a taj pojam potpuno zabraniti.

Hoće li SDA znati to iskoristiti i i  dalje ostati u igri kao mogući koalicijski partner?

Lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kazali su nakon održanog sastanka u zgradi Parlamenta BiH, da je potrebno pojačati angažman kako bi se poboljšala suradnja između dvije stranke.

Čović je, kao prenosi Avaz, kazao kako su danas željeli unaprijedi funckioniranje vlasti i pojačati taj angažman, te izbjeći situaciju da su određena pitanja na čekanju.

– Jedna od posebnih stvari koju smo danas naglasili dok tragamo za ovim rješenjima, jer nisu dovoljna samo dva partnera kada je u pitanju BiH i ta razina vlasti, da sve one teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera, budu svakodnevnica ljudi koji danas obnašaju, u ime naših stranaka, vlast na određenim razinama gdje se donose odluke oko toga, kako bi izbjegli onu situaciju koju smo imali u proteklih godinu dana da određena pitanja čekaju odluke naših ministara, našeg parlamenta – rekao je Čović.

On je istaknuo i da ih je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upoznao o “jako puno sporazuma koji se tiču financijske problematike uopće”, te dodao:

– Ali, koje nam omogućavaju da baratamo s brojkama od milijardu ili ne znam koliko već, u eurima govorim, koje nismo u stanju realizirati zbog toga što nemamo vlast. Znači, jednostavno sve ono što smo mi, u protekle četiri godine, kao dvije stranke dogovarali kad je u pitanju instrastruktura, i prometna i energetska, pa i tu imamo određen zastoj, ja mislim da tu bez obzira koliko ćemo možda još neke stvari ovdje morati usuglašavati, da taj dio pratimo na razini 24 sata i da pokušavamo otklanjati probleme i rješavati kao takve i time pomalo stvarati malo drugačiji socijalno-ekonomski ambijent – rekao je Čović.

To je, kako je naveo, ono što su stavili na dnevni red i o čemu su razgovarali, dodajući da je bilo “dosta više detalja” o onome što misle raditi u narednom mjesecu.

Izetbegović: Ako smo zapeli na NATO-u ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima

Lider SDA Bakir Izetbegović je nakon sastanka s delegacijom HDZ-a rekao da je cilj bila bolja suradnja ove dvije stranke koja će amortizirati nakupljene probleme.

Kako je rekao, u vezi s imenovanjem nove strukture vlasti na koju se čeka od izbora prošle godine, složili su se da da je izlaz u implementaciji Sporazuma koji su potpisali 5. kolovoza.

– S te strane očekujemo od potencijalnog mandatara plan rada, da se usvoji proračun. Također, što prije odblokirati rad parlamentarne skupštine, formirati komisije. Odlivaju se financijski sporazumi gdje BiH već trpi zastoj od nekih milijardu KM, raznovrsnih komunalnih, infrastrukturnih projekata. Otprilike 30 posto toga se odnosi na RS – poručio je Izetbegović.

Upitao se čemu taj zastoj jer je potrebno graditi što otvara i nova radna mjesta.

– Posebno ćemo se fokusirati, a to se odnosi na dnevnoj bazi da se svaki problem koji se odnosi na gospodarstvo i izgradnju promptno rješava. Federalna razina vlasti će biti potpuno funkcionalna s tim da očekujemo i neke bitne zakone koje nismo u prethodnom mandatu uspjeli riješiti, da se ipak u ovih par mjeseci riješi poput Zakona o doprinosima i slično – rekao je on.

Na novinarsko pitanje može li se očekivati u narednih 15 dana rješenje, odgovorio je:

– Osobno ću izbjeći da se igram s danima, jer kad kažem da će nešto biti za 7-8 dana, prođe 7-8 mjeseci. Trebat će treći partner da bi se sve realiziralo – kazao je Izetbegović.

Očekuje da se napravi kompromis za ANP.

– Za nas sa bošnjačke strane je sve prihvatljivo. Svi moraju neki iskorak napraviti – rekao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara da je današnji sastanak pokazao tri-četiri stvari gdje se razilaze, ali i isto toliko gdje se slažu, Izetbegović je rekao:

– Što se tiče ekonomije, pokazali smo da smo povećali izvoz za četiri godine 39 posto, 109.000 je zaposleno, obećao sam 100.000. Reformsaka agenda je dala rezultat. Ako smo zapeli smo na NATO-u, ne smijemo na socijalno-ekonomskim pitanjima. Rješenje za izlaz iz ove situacije mora se naći. Očekujemo da Dodik i SNSD malo elastičnije pristupe traženju rješenja.

U izaslanstvu SDA još su sudjelovali Denis Zvizdić, Halid Genjac i Edin Ramić, dok su u izaslanstvu HDZ-a bili Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda te Lidija Bradara./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare