Published On: Čet, srp 1st, 2021

KAKAV PAKAO: Ispod bivšeg katoličkog internata u Kanadi nađeni posmrtni ostaci još 182 djece

Zajednica indijanskih plemena u Kanadi priopćila je kako su otkrili posmrtne ostatke više od 180 osoba na području bivšeg internata i škole u blizini grada Cranbrooka u Britanskoj Kolumbiji.

Kako su naveli u priopćenju, radari koji imaju mogućnost identificirati tijela pod zemljom otkrili su posmrtne ostatke 182 djece u internatu Svetog Eugena, a neki od ostataka, kako se navodi, pokopani su u plitkim grobovima dubine tri metra.

“Vjeruje se da su ostaci ove 182 duše iz plemena Ktunaxa, kao i zajednice Aq’am”, naveli su.

Od 19. stoljeća više od 150.000 djece pripadnika indijanskih plemena bilo je prisiljeno pohađati škole čiji je fokus bila asimilacija Indijanaca u kanadsko društvo. Dosadašnja istraživanja su pokazala kako je tisuće djece u ovakvim internatima umrlo od bolesti, zanemarivanja, kao i posljedica zlostavljanja.

Novo otkriće neoznačenih grobnica u školi Svetog Eugena samo je još jedan u nizu primjera otkrića grobnica u posljednje dva tjedna.

Prošlog tjedna članovi indijanskih plemena iz Saskatchewana priopćili su kako su otkrili 751 neoznačeni grob, dok su prošlog mjeseca pripadnici organizacije Tk’emlúps te Secwe̓pemc pronašli 215 neoznačenih grobova u kojim su, kako se vjeruje, većinom ukopana djeca.

Pripadnici domorodačkih plemena su priopćili kako rođaci i obitelji ubijenih i danas nose traume koje su naročito došle do izražaja činjenicom da se Kanada godinama odbijala suočiti s istinom vezanom za neoznačene grobnice u katoličkim internatima.

“Ljudi nas konačno slušaju. Drago mi je što vijesti dolaze do njih. Kako se otkrivaju grobovi, tako svi sve prolazimo iznova. Ne mislim da će ovo stati, u predstojećem periodu pronaći ćemo još mnogo, mnogo grobova”, rekao je Jack Kruger, jedan od pripadnika domorodačke zajednice.

Kanadske vlasti uputile su ispriku pripadnicima indijanskih plemena 2008. godine te su priznale kako je fizičko i seksualno zlostavljanje bilo široko rasprostranjeno u školama./HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x