Published On: Sri, lis 23rd, 2019

Kadirov: „Ako se iz Sirije vrate u Čečeniju, borce ISIL-a čekaju ulaznice za groblje“

Kada je čečenski vođa Ramzan Kadirov okupio je 10 000 pripadnika svojih specijalnih postrojbi na stadionu u Groznom i zakleo se na vjernost Rusiji i Vladimiru Putinu vidjelo se da raspolaže s jakim snagama na koje Moskva može računati bilo gdje i u bilo kojem trenutku.

Ruska vojna policija sastavljena od sunitskih muslimana iz Čečenije i Dagestana je odradila veliki posao u Siriji, gdje su im lokalno stanovništvo i neki terenski zapovjednici na okupiranim područjima, koji su se odlučili predati, imali više povjerenja u njih, nego u snage Bashara Al-Assada. Kasnije se pokazalo da je taj strah bio iracionalan i da su se te skupine bojale osvete vladinih snaga, iako nije zabilježen nijedan takav ozbiljniji incident, piše logično.com

Sada, kada se stvari u Siriji kreću u smjeru da bi moglo doći do obrnute migracije i povratka stranih militanata  kući, između ostalog i u Čečeniju, Ramzan Kadirov je opet spreman.

Ramzan Kadirov

FOTO: Ramzan Kadirov i smotra njegovih snaga u prosincu 2014.

„Čečenija je odabrala i obučila posebne vojne postrojbe za borbu protiv terorista „Islamske države“, ako njihovi zapadni “lutkari” odluče da ih u Rusiju iz Sirije pošalju na Sjeverni Kavkaz“, upozorio je čečenski vođa Ramzan Kadirov.

Turska operacija protiv Kurda na sjeveru Sirije dovela je do bijega stotina terorista iz desetak zatvora u kojima su bili zatvorenici „Islamske države“, kao i iz osam izbjegličkih kampova u kojima su bili članovi njihovih obitelji, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Izrazio je zabrinutost da bi to moglo izazvati “nalet takozvane obrnute migracije terorista natrag u njihovu domovinu”.

Neki od tih boraca bivšeg „kalifata“ bili su iz Čečenije i drugih republika na jugu Rusije, ali Kadirov kaže da bi dva puta trebali razmisliti o povratku.

„Čečenija je spremna osigurati sigurnost u našoj regiji. Za to smo pripremili specijalne jedinice”, rekao je Ramzan Kadirov za Prvi kanal ruske državne televizije.

“Nismo ono što smo bili -90-ih”, dodao je čečenski vođa, pozivajući se na veliku radikalnu islamističku pobunu u Čečeniji tijekom tog razdoblja.

„Rado ćemo prihvatiti militante, ali još nismo načisto hoćemo li im dati ulaznice za kazalište ili za groblje“, dodao je ironično Kadirov.

„Ti vragovi iz ISIL-a nisu vjerski fanatici koji su pokušavali graditi svoj kalifat, već obični plaćenici, obučeni i financirani novcem zapadnih tajnih službi, čiji je zadatak slijediti njihove naredbe”, dodao je čečenski vođa.

„Teroriste koji su pobjegli iz zatvora na sjeveru Sirije će definitivno pokušati koristiti protiv Rusije, rekao je čečenski čelnik.

„Cilj Sjedinjenih Američkih Država, Europe, Zapada općenito, je uništiti našu suverenu državu. Pokušali su to učiniti preko Čečenije, kroz Osetiju, kroz Gruziju, kroz Ukrajinu, ali nikad neće uspjeti“, izjavio je vođa Čečenske Republike Ramzan Kadirov.

VIDEO: Borci Ramzana Kadirova se 2014. zaklinju na odanost Rusiji

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare