Published On: Pon, srp 12th, 2021
#3rd | By Desk

Kada turizam postane ciklo: Svi se slažu, ŽZH je prosperitetna destinacija

”Ni velike vrućine nisu zaustavile sve naše bicikliste tako da smo, u suradnji s Biciklističkim klubom Široki Brijeg, imali jako uspješnu biciklijadu”, rekla je to za Bljesak.info Ana Soldo, ispred Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije o bicilijadi “Borak Cycling Trail” koja je održana krajem lipnja.

Tri, dva, jedan, kreni! - Kada turizam postane ciklo:

Ova biciklijada organizirala se s ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.

”Tijekom vožnje sudionici su osim prirodnih ljepota vidjeli i neke kulturne vrijednosti, kao što su srednjovjekovni stećci u Provu i Gradcu. Vidjeli su zanimljiv prirodni fenomen Lončarevih njiva, mlinice koje se nalaze u kanjonu Borka, poznata kupališta na Mostarskom blatu ali i endemsku vrstu prikanac”, rekla je pomoćnica ravnatelja za planiranje razvitka i upravljanje razvitkom i opće poslove.

Ovo je četvrta u nizu biciklističkih utrka koje su organizirane u sklopu ovog projekta, a prva u Širokom Brijegu.

”Borak Cycling Trail organiziran je kao rekreativna utrka, no međutim događaj je također bio obogaćen i sa XCM Borak trail utrkom. Zajedno su imale jako puno sudionika, preko 150”, govori Soldo i dodaje kako su ponosni na postignute rezultate te reakcije sudionika.

Biciklirali su i maleni... - Kada turizam postane ciklo:

Iskustava sudionika su vrlo pozitivna iz više razloga.

”Prije svega imali smo priliku uživati u ljepotama i osvježenju koje rijeka Lištica pruža u ljetnim mjesecima i u samom polju Mostarskog blata koji je prirodno stanište mnogih biljnih i životinjski vrsta. Biciklisti sudionici biciklijade u lijepom, duhovitom i prijateljskom ozračju posjetili su i prvi izbor ledeno hladne rijeke Lištice gdje je konstantna temperature oko 8 stupnjeva”, rekli su za Bljesak.info iz Biciklističkog kluba Široki Brijeg.

Smatraju kako je pva županije izuzetno prosperitetna ciklo turistička destinacija, a ko neke od najveći problema izdvajaju prometnu nekulturu.

”Budući da je proces razvoja kulture dosta spor, a biciklizam je na našim prometnicama relativno novija pojava, potreban je protok određenog vremena kako bi se vozači naviknuli jedni na drugi i međusobno poštovali”, dodaju.

Ovo je jedan u nizu događaja održanih u okviru projekta prekogranične suradnje “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” a koji za cilj ima promociju turističkih atrakcija ove županije.

”Projekt Cycling Rural je nastao kao nadogradnja projekta Ćiro koji je završen 2018. godine na području HNŽ, te je prepoznat kao poznata cikloturistička destinacija i vezuje se na neke prirodne ljepote. Htjeli smo i u našoj županiji napraviti nešto slično tomu i tako je krenula cijela priča”, objašnjava Sodlo.

Predah u selu Gradac... - Kada turizam postane ciklo:

Projekt Cycling Rural podrazumijeva uvezivanje odnosno mapiranje različitih tematskih biciklističkih staza u ŽZH, uvezivanje sa stazama u Crnoj Gori, konkretno u zaleđu Herceg Novog gdje su tri tematske rute i sa osam tematskih ruta u ŽZH.

”Osim mapiranja staza, što je najvažniji dio u našoj županiji, jedan dio se odnosi na infrastrukturne radove na ovim stazama, to su lakši zahvati u smislu čišćenja staza, podizanja polomljenog kamena i šljunka s površinskog dijela makadamskih putova, nasipanje novih, ravnanje i frezanje, čišćenje okolnog raslinja i izgradnja dva pješačka mosta na rijeci Lištici blizu restorana Borak. Cijela ova šetnica u Širokom Brijegu, koja je započeta kroz još jedan projekt koji financira EU Adriatic Canyoning, završena je i sa ova dva mosta. Imamo jedan kompletan plato koji je dosta lijepo uređen i već se koristi u pravom smislu”, objašnjava.

Navodi kako su reakcije na ovaj vid projektnih aktivnosti zapanjujuće jako dobre, te da je svima zanimljiv i sami proces rada.

”Tijekom obilazaka terena i priprema za radove ili za postavljanje turističke cyclo signalizacije ljudi su jako zainteresirani a i puno ih je uključeno u naše radionice koje smo imali. Jako je puno aktivnosti koje zahtijevaju publiku i interakciju sa stanovništvom. Rezultati su jako dobri”, govori.

Tijekom ljetnih mjeseci planiran je niz događaja, a jedan od njih je radionica u Parku prirode Blidinje 23. ili 24. srpnja.

”Imat ćemo i jako zanimljiv događaj, tzv. putujući sajam, gdje ćemo imati sajamske programe na tri lokacije, u Sarajevu ispred BBI Centra, u Mostaru ispred Mepas Malla i u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Taj dio bit će jako zanimljiv, jer smo kroz projekt uradili jedan način inovativnih prezentacijskih alata i to će biti simulatori koji su povezani na bicikla. Bicikliranjem kroz taj simulator moći ćemo virtualno proći kroz naše biciklističke rute u ŽZH”, dodala je.

O projektu…

U okviru projekta educirano je i licencirano četrdeset biciklističkih vodiča u suradnji s Biciklističkim savezom BiH, a u suradnji s Razvojnom agencijom REDAH provodi se proces certificiranja za “Bike Freandly Concept”.

Vrijednost projekta je 495 tisuća eura od čega EU financira 400 tisuća. Projekt traje 24 mjeseca i kraj je planiran 1. listopada, a partneri su Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općine Grude i Posušje. Nositelj projekta je Ured Vlade ŽZH za Europske integracije i partneri iz Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi. Kroz ove dvije godine u planu je jako puno aktivnosti koje su vezane s razvojem biciklističkog turizma i razvojem aktivnog turizma u ovoj županiji.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x