Published On: Čet, sij 31st, 2013

KAD SE TURCI DOSJETE: Transplantacija brkova postaje sve unosniji posao

Transplantacija brkova u Turskoj, koja je u prošloj godini zaradila preko 35 milijuna eura od stranih turista koji su željeli brkove, postaje sve unosniji posao u ovoj zemlji.
Iako su brkovi na Zapadu odavno izašli iz mode, u Turskoj i na Bliskim istoku, gdje postoji izreka “muškarac bez brkova k’o kuća bez balkona”, oni su odraz muškosti, zrelosti i moći.
Antroplog sa francuskog instituta za turski jezik i književnost u Istanbulu, Benoa Flish, objašnjava kako oblik brkova govori o političkom opredjeljenju njihovih vlasnika.
“Guste, žbunaste brkove, poput Staljinovih, nose ljevičari ili pripadnici Kurda. Tanke brkove, poput onih koje nosi turski premijer Erdogan, obično imaju konzervativci, dok zasukane brkovi najviše vole predstavnici desničara”, tvrdi Flish.
Zato je jedan broj stručnjaka, koji se bave transplantacijom kose u Turskoj, odlučio izaći u susret muškarcima koje priroda nije obdarila dlakavošću.
U Istanbulu trenutno više od 250 klinika obavlja transplantaciju brkova i brade prilagođavajući se novim zahtjevima tržišta.
Transplantacija brkova u prosjeku košta 2.000 eura, što je daleko jeftinije nego u SAD i zapadnom dijelu Europe, zbog čega se ogroman broj stranaca sa manjkom dlaka obraća turskim stručnjacima za pomoć.

Procjenjuje se da je Turska od ove vrste “turizma” u prošloj godini zaradila više od 35 milijuna eura.
Јedan od turskih kirurga Selatin Tulunej tvrdi da posao cvjeta.
“Bavim se presađivanjem brkova od prije tri godine. Veliki broj muškaraca je došao da im pomognem. Јedan od njih mi je povjerio da ima 40 godina, da upravlja velikom tvrtkom u inozemstvu, i da ga nitko ne uzima za ozbiljno jer nema brkove, dok ima i onih koji smatraju da su brkovi simbol turske moći, jer su ih nosili njihovi slavni preci Turci Osmanlije”, objasnio je doktor Tulunej za kanadski list “Press”.