Published On: Pet, sij 4th, 2013

KAD SE FUKARA BACI U MATEMATIKU: Ukidanjem kantona Koljač bi, kaže, ćopio milijardu…

Jedna od većih životnih grešaka starog Lijana, i jedna od najvećih sramota, i štetočina hrvatskog naroda u BIH,  Jere Nezasitni, dao se u matematiku. Pa je sračunao kako bi se prostim gašenjem kantona uštedjelo gotovo milijardu KM u Federaciji. Jeri matematika nije nikada niti bila jača strana. Osim prostog zbrajanja i oduzimanja po kilu žive vage apstraktnijim formama razmišljanja nije se bavio. On za to kaže, ima ljude. No kako su mu ljudi ovih dana bili na godišnjem, (nećete vjerovati ali i Lijanovi robovi u Boga vjeruju) Jere se dao u računanje. Pa je ispalio kako eto kantoni samo troše i kad se sva ta pusta birokračad rašćera ostade Federaciji gotovo miljarda.

 
Zanimljivo je , dok je Greška Starog Lijana bila u kantonalnoj vlasti, tada je službeni stav Mesne industrije “Za Hypo Boljitak” bio da treba ojačati kantone a ugasiti Federaciju. Sada kada je čedo Lijanovo u Federalnoj Vladi kantoni su ono što smeta.
No , namjerno ili ne, mesna nakupina zla, pohlepe i nasilja nad vlastitim narodom to nešto bolesno  što se zove  Jerko Lijanović, zaboravlja jednu bitnu stvar. Upravo kantoni drže kakav takav socijalan mir u FBIH. Sve esencijalne troškove na kojima se temelji socijalni mir u zemlji , školstvo, zdravstvo, policija, mirovinsko i socijalu, financiraju isključivo kantoni.
Sve ono što daje novac a ne nameće nikakve izdatke, drži Federacija. U kojoj sjedi Jerko. Ukazom Visokog kriminalca od Koruške. Koji je omogućio banci vlastite zemlje čerečenje po BIH.
Sve kada bi se kantoni i ugasili Federacija, bi konačno, na sebe morala preuzeti ono što je odavno i trebala, financiranje gotovo milijardu maraka izdataka za policiju i školstvo. No to ona ne traži. Nju obveze ne zanimaju. Nego samo ovlasti. I pare. A di su pare tu je  i Jerko. Još ako se u nekoj novoj vlasti neke nove Nametnute Federacije ponovno putem Visokog osobnog bankara Inzka izbori za mjesto ministra eto prilike da  se lova za mirovine, policiju i školstvo preusmjeri u poticaje za Lijanovu telad.
Taj dio to nešto što se zove Jerko nije računalo nego se fokusiralo samo na plaće ministara i premijera. Sve kada bi se ukinula sva ministarska, premijerska i administratorksa mjesta po Vladama kantona ušteda ne bi bila niti stotinu od one o kojoj mlatara nesretno Lijanovo upravo zato što financiranje školstva, zdravstva, policije, i svega onog od čeg je Jerko jamljao dok je bilo kantonalno  ministarče odnosi tu milijardu o kojoj govori Hypo dužnik.
Javna je tajna da su Lijanovići jedini preživjeli američki projekt. SNSD se u Srba srbizirao, a SDP se u Bošnjaka bošnjazirao. Budući da su Hrvati mali, stranka koja preživljava na kupovini glasova političkim mešetarenjem, nešto što bi u Moonovom rodnom Teksasu odavno bilo iza rešetaka, jedino je što je proživjelo od propalog američkog pokušaja nametanja građanske meltingpot filozofije Bosni i Hercegovini.
Taj loš, pokvaren, američki GMO proizvod, gotovo loš kao Washington i Dayton, još uvijek preživljava, mijenjajući stavove o uređenju BIH onako kako to očekuje austrijski bankarski lobi okupljen oko mafijaša u Hypo banci  i par isluženih američkih diplomata koji pojma nemaju što će s Bosnom i Hercegovinom, dok centrali u Washingtonu šalju lažne depeše kako se stvar razvija mirno i prema očekivanjima obmanjujući i Hillary i Obamu. Koje zapravo i zaboli neka stvar za Bosnom. A i Hercegovinom.
Jadna je i i nekad silna Amerika na što je in Bosnia spala. Na Moona i par Lijana.
Agencijski tekst:
Dopremijer nelegalne Vlade FBiH i potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) Jerko Ivanković Lijanović uputit će inicijativu Vladi FBiH za izmjene Ustava FBiH
Rezultat je ovo danas održane sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je razgovarano o rješenjima krize u FBiH.
– Izmjene Ustava FBiH odnose se na ukidanje deset kantona i Doma naroda u Parlamentu FBiH. Smatramo da bi ovakve izmjene rezultirale značajnim uštedama od gotovo milijardu KM – kazao je Lijanović na konferenciji za novinare upriličenoj po završetku sjednice.
Ušteda bi bila ostvarena na radnim mjestima deset kantonalnih premijera, 285 zastupnika i 95 ministara te hiljadama administrativnih radnika.
– Svi ti novci bi mogli biti uloženi u ekonomski razvoj FBiH i proizvodnju te bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta u realnom, proizvodnom sektoru – kazao je Lijanović.
Ova inicijativa, smatra Lijanoviić, nema alternativu.
– Svaka druga rekonstrukcija FBiH neće donijeti boljitak. FBiH je u dužničkom ropstvu i ovo je jedini način da se spasimo – dodao je.
NSRzB do sada nije usaglašavao ovu inicijativu s koalicionim partnerima niti bilo kojom drugom strankom. Ipak, očekuju podršku svih jer, istakli su, ovakva promjena Ustava ide naruku ekonomiji, građanima, a rješava i etnička pitanja.
– Otpor očekujemo samo od onih kojima su važnije fotelje od dobrobiti građana – naglasio je Lijanović.
U sklopu ove inicijative, NSRzB će pokrenuti  peticiju “Slušaj srce, reci DA ukidanju glomazne i neefikasne administracije i skupe FBiH”.
NSRzB očekuje podršku građana FBiH u njihovoj borbi za efikasniju FBiH.
(FENA/dg)