Published On: Čet, lis 14th, 2021

Kad Komšić može ostati u Predsjedništvu?

Raguž smatra da se promjene Izbornog zakona neće doći osim u okolnostima nekog jačega i većeg pritiska međunarodne zajednice.

Aktualnoj političkoj eliti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja HDZ Bosne i Hercegovine ni u primislima nije u interesu izmjene Izbornog zakona, nego je cilj status quo, odnosno da sami proces propovijedanja izmjena produlji što dulje ”, rekao je za BHRT predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Rekao je kako se smatra da se promjene Izbornog zakona neće doći osim u okolnostima nekog jačega i većeg pritiska međunarodne zajednice.

Kaže kako izmjene Izbornog zakona nisu u interesu ni u fokusu bilo koje od tri političke elite u Bosni i Hercegovini. Raguž apsolutno nije za brisanje etničkog načela iz Izbornog zakona, na način kako to predložiti nekim predstavnicima međunarodne zajednice. Smatra da oni ne žele prihvatiti realnost na terenu, pa predlažu nešto što ne provodi.

Politika HDZ-a

” Identičnu pogrešku kao iu Afganistanu, prvenstveno američku politiku, isti tim i međunarodnu zajednicu, radi u Bosni i Hercegovini. Ima preddefiniranu strategiju prema Bosni i Hercegovini koja je utemeljena na cijelom nizu pogrešnih predrasuda i sada očekuju da se realnost, odnosno bosanskohercegovačka stvarnost prilagodi toj njihovoj strategiji. A ta njihova strategija je brisanje etničkih principa, odnosno nacionalnih prefiksa. U Bosni i Hercegovini to je utopija, jer je to zemlja tri konstitutivna naroda i tko god to negira u biti negira Bosnu i Hercegovinu kao državu ”, govori Raguž.

Raguž kritizira politiku HDZ-a jer kao glavni problem u Izbornom zakonu vidi izbor članova Predsjedništva BiH, dok on smatra kako u fokusu treba biti izbor izaslanika u Domu naroda.Uz bojazan da će u dijelu publike, kako je rekao, zvučati blasfemično, Raguž je ustvrdio: ” Neka Željko Komšić ostane u Predsjedništvu, ali neka se nađe osigurati da Hrvatima nitko u Domu naroda, ili bilo gdje drugo u zakonodavnim tijelima, ne može birati njihove predstavnike, nego da ih biraju Hrvati ”.Kaže kako je ” sada u fokusu izbor za člana Predsjedništva zato što je to u fokusu Dragane Čovića i HDZ-a BiH ”.” Hrvatima kao narodu puno je važniji izbor izaslanika u Domu naroda i puno više bi trebali Truda staviti u osiguranje da delegati u Domu naroda uistinu predstavljaju hrvatski narod ”, govori lider HRS-a.Ističe kako Hrvate u BiH ne bi trebalo gledati kroz HDZ. Alternativa su republikanci koji su, kako tvrdi, slobodoumni, nezavisni, nepotkupljivi i koji ne gledaju na politiku i političko djelovanje kao cilj za realizaciju osobnih ambicija.

Alternativa” Alternativa su svi oni koji ne žele živjeti u ovakvom društvu u Bosni i Hercegovini, ne podijeljeno na nacionalnoj osnovi nego podijeljeno na političke kaste i na običan narod. Ja uvijek i odgovorno tvrdim da će veći prijatelj Draganu Čoviću uvijek biti Bakir Izetbegović i Milorad Dodik nego što će biti koji će biti pripadnik njegovog naroda, naroda kojeg predstavlja ”, smatra Raguž.Politika koju vodi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović naziva „politikom unitarističkog Sarajeva“, a „cilj je od Federacije BiH napraviti bošnjački entitet“.

”On je (Bakir Izetbegović op.a.) apsolutno upregnuo sve i političke i institucionalne uzde da to na kraju i napravi. U trenutku kada vi imate jednog takvog sugovornika, koji bi u stvarnosti trebao biti vaš partner, koji bi zajedno s vama trebao djelovati na budućnosti zemlje, a koji to ne želi, koji gleda na vas kao na osobu druge kategorije, druge ili treće kategorije, kao manje vrijednu osobu i koji promovira, uvjetno rečeno, teror manjine nad većinom onda uzmete primjer iz praktičnog života jedne obitelji. Ako ne ide može se dogovoriti sporazuman raskid braka”, govori lider HRS-a Slaven Raguž.

Razvod braka

Upravo o mogućem „razvodu braka“ i blokadi institucije države Raguž je govorio u lipnju ove godine, na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora ako bude nastavljena, kako se naziva, „institucionalna i ustavna diskriminacija hrvatskog naroda“.

Upitan o tome liči li ta njegova politika na politiku Milorada Dodika, Ruguž je ustvrdio kako postoji jedna bitna razlika: „Ja da sam u tijelima vlasti, ja bih to proveo, a ne bih samo promovirao“.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
1 godina prije

Moj Ragus ti se niti cim neslazes. samo se zelis dohvatiti stolice. U hrvatskom saboru se mozes boriti za dobrobit hrvata u BiH NISI SMIO NAPUSTITI ZAJEDNISTVO. OVAKO KAO POSEBNA STRANKA MOZES SAMO PRICATI. Ja ti preporucujem da se odmaknes od Ruze Tomasic i njene politike ona je zakletena osoba kraljici i britanskoj kruni. Okreni se svom narodu i radi da skines Covica kroz sabor a ne po dnevnim novinama.

Ubiše nas "naši"
Ubiše nas "naši"
Šta ti kažeš na ovo?  ANTE ZRNO
1 godina prije

Slabo ti Ante pratiš i situaciju i yugolažove i komuniste lažnog HDZa, kao i Raguža i ljude HRSa, pogledaj izvorni snimak čitavi sa tog takozvanog laznog sabora HNS ove godine iz mostara, predstava diktatora i njegovih ulizguzica, i sve bi ti bilo jasnije.

Bez sile naroda, diktator nijedan nije skinut demokracijom putem lažnog i prividnog sabora.

Očito nisi svjesan lažnih izbora unazad 30 godina, kako u BiH tako i u RH.
Lažna predstava protiv volje naroda, a za krađu protjerivanje i ubijanje tog istog hrvatskog naroda.

Last edited 1 godina prije by Ubiše nas "naši"