Published On: Thu, Sep 17th, 2015

KAD DRŽAVA DAJE: Pored Meke i hodočašće na Krf plaćaju iz džepa građana

Ministarstvo obrane BiH 26. kolovoza sklopilo je ugovor s Pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve “Dobročinstvo” iz Beograda o organizaciji putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hodočašće na Krf, u Grčku, što će iznositi 20.000 KM.
Predmet zaključenog ugovora je prijevoz putnika pravoslavne vjeroispovijesti na hodočašće na Krf, dok je plan realizacije do 31. prosinca 2015., odnosno do kraja godine.U ovom pregovaračkom postupku, kako se napominje, bez objavljivanja obavijesti o nabavci nisu prethodili natječaji za izradu idejnog rješenja, kriterij za dodjelu ugovora bila najniža cijena, a ponuđač jedan.
Inače, pripadnici MO i OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti na hodočašća putuju “preko poduzeća”, odnosno odjela koji se zove Pravoslavno dušebrižništvo.
“To je dio jedinstvene vjerske službe u MO BiH i OS BiH, a bavi se organizacijom i osiguranjem cjelokupnog vjerskog života pravoslavnih vjernika u MO i OS BiH. Dakle, briga o vjerskim potrebama, pripremanje i provođenje vjerskih obreda, pružanje duhovne pomoći u slučaju smrti, teških ozlujeda, stradanja te ostalih okolnosti koje zahtijevaju osobnu pomoć vjernika”, kažu u MO BiH.
Pored navedenog, Ured pravoslavnog dušebrižništva bavi se duhovnim pripremama za vojne svećenike, organiziranjem i održavanjem raznih predavanja, seminara i teoloških tribina, a samo preko njih vjernici – vojnici, barem prema službenoj evidenciji, jednom mjesečno su na duhovnoj obnovi. Tako su u srpnju organizirana putovanja na Svetu goru i Krk, u lipnju hodočašće i obilazak srednjovjekovnih manastira, u svibnju hodočašće u Srbiju…
“Svima je već poznato da u sklopu MO i OS postoji i funkcionira vjerska služba, u kojoj je i Ured pravoslavnog dušebrižništva. Bit našeg postojanja je voditi brigu o pripadnicima Pravoslavne crkve i zadovoljavanje njihovih duhovnih potreba.
U to spadaju i duhovnički rad, misne aktivnosti, osigurenje duhovne literature itd, ali i hočašća, u kojima pravoslavni vjernici iz MO i OS BiH mogu na najboljim primjerima, pravoslavnim monasima iz velikih svetinja, vidjeti primjenu uzvišenih krišćanskih zakona ljubavi prema Bogu i bližnjem, kako bi i sami pronašli snagu to primijeniti u svojim životima”, rečeno je u Ministarstvu obrane BiH.
“Nekoliko godina imali smo grupu i za Jerusalim i Svetu zemlju. Ali, zbog velikih obljetnica u vezi s obilježavanjem pobjede i junačke tradicije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, ove godine organizirano je putovanje na Krf, u kojem bi obišli, pored značajnih pravoslavnih svetinja Soluna, Meteora i Krfa, i mjesta najvećih stratišta srpske vojske, koja je u Prvom svjetskom ratu donijela oslobođenje svim prostorima i narodima buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”, preciziraju iz MO BiH.
Što se tiče sredstava koja se troše, u svim tim pokloničkim putovanjima sami sudionici snose dio troškova puta.
“Proračunom, odobrenim za aktivnosti vjerske službe, predviđeno je sudjelovanje u tim aktivnostima, ali nikada ne u punom iznosu. Imamo veliko zadovoljstvo što pomažemo ljudima da prožive barem kratko vrijeme u svetim mjestima i duhovno se ukrijepe”, naglašavaju u Ministarstvu.
Nezavisne novine