Published On: Čet, velj 13th, 2014

KACIN TJEŠI: Nemojte biti tužni, bolji ste od Makedonije, možda jednog dana budete kao Albanija…

SARAJEVO – Zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin, u emisiji BHT-a INTERVIEW 20, komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini i ispunjavanju onoga što Europska unija traži od dužnosnika u Bosni i Hercegovini, kazao je da napretka u BiH nema, ali da je BiH ipak bolja od Makedonije koja je pobjegla u srednji vijek, pa čak sada i u antička vremena i uporno ide dalje u kameno doba, priopćeno je iz ove medijske kuće.

– BiH ipak ostaje gdje jeste i zeza se sa svima. Dužnosnici u BiH trebaju se pogledati u ogledalo poslije brijanja ujutro i reći sebi bilo je dosta i sada. Idemo otvoriti jedno novo poglavlje BiH. Kada se to dogodi ja ne vidim problem da Bosna i Hercegovina krene dalje – ustvrdio je Kacin te dodao da BiH kreće iz sadašnjosti a Makedonija iz antičkih vremena.

Na konstataciju urednice da je Makedonija sve ispunila za EU ali ne može dalje zbog toga što ih Grčka blokira zbog imena, Kacin je odgovorio da Makedonija nije mogla zbog sebe jer, kako je rekao, da su željeli oni bi našli sporazum oko imena i odavno bili u NATO-u.

Urednica emisije Sanela Prašović Gadžo potom je upitala Jelka Kacina kako onda komentira to što je Grčka od Makedonije tražila da se odreknu imena Makedonija, identiteta , naziva makedonskog jezika, a on je odgovorio da su oni u Makedoniji “sami odlučili da nisu Makedonci jer oni sada tvrde da su starogrci, te dodao da su sada oni ti koji su Grcima dali civilizaciju!