Published On: Pet, sij 25th, 2013

KACIN SE ŠALI? Turska i Cipar trebaju se ugledati na Srbiju i Kosovo

jelko kacin.jpgMoramo biti  iskreni i da priznamo da smo u slučaju Turske i dalje dvolični i neprofesionalni – ne gledamo u zajedničku budućnost, rekao je Kacin na Odboru za vanjsku politiku EP

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Balkan i član frakcije evropskih liberala Jelko Kacin govorio  je na ovotjednom Odboru za vanjsku politiku EP o napretku Turske, te, između ostalog, naglasio potrebu za otvaranjem novih poglavlja u pregovorima sa tom zemljom, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Kacin je iznio niz pohvala na račun Turske.
Kako je kazao, građanima Turske najviše pomažemo kada Turska usklađuje svoje zakonodavstvo s pravnim tekovinama EU i osigurava osnovna ljudska prava i slobode kroz reformu pravosuđa.
Zato se moramo baviti pitanjima koja nas povezuju, ne sa onima koja nas udaljavaju. Turska je u više navrata pokazala da je posvećena buducnosti, napretku, rastu, kao i demokratizaciji. Potreban nam je prodor i deblokiranja. Ponavljanjem decenijskog načina rada necemo daleko stici, ali ćemo i dalje gubiti dragocjeno vrijeme, rekao je Kacin, prenosi novinar AA.
Dodao je da bi se Turska i Južni Cipar trebali ugledati na Srbiju i Kosovo, koji su bili u stanju da za nekoliko mjeseci postići historijski iskorak i veliki napredak.
– Pozivam Ankaru i Nikoziju da skupe političke hrabrosti i da počnu stvarati zajedničku buducnost uz pomoc EU. Regiji je potrebna stabilnost, nada i državnička odgovornost. Proces proširenja EU iz 2004. godine nismo još završili, dodao je Kacin.
Kacin je u više navrata naglasio da je Turska bila saveznik EU, a ne samo saveznik ili član NATO-a.
– Dolazak raketnoga sustava obrane Patriot je dokaz da NATO učinkovito pomaže Turskoj. Bez aktivne pomoci Turske ne možemo pomoći stabilizaciji situacije u Libanonu, Siriji, Iraku, Iranu i drugdje. Hajde da priznamo da možemo učiti od Turske kada je u pitanju suočavanje s financijskom i ekonomskom krizom, koju je Turska već odavno izbjegla i iskoristila za jačanje gospodarstva i rast! Turska bi morala da nam posluži za primjer i pomogne nam u donošenju odluka, naglasio je Kacin.
Nadalje, dodao je, kao liberal posebno podržava, cijeni i poštuje ulogu žena u transformaciji i razvoju turskog društva u cjelini.
– Studentice su na sveučilištima u većini, žene su sve više i više obrazovane i poštovano. Nastavnice, profesorice, liječnice i službenice ce nepovratno promijeniti tursku društvo i državu, i steći će, također, veću političku ulogu i odgovornosti. Takvu modernu, raznovrsnu i uravnoteženu Tursku želimo, trebamo, sanjamo i podržavamo, podvukao je Jelko K.
Na kraju, istaknuo je Kacin, Turska nije samo kandidat i neposredni susjed članica EU, odnosno Bugarske, Grčke i Južnog Cipra. Ona je, također, prijateljska zemlja Europske unije.
– A mi, da li smo mi dovoljno prijateljski nastrojeni? Vizni režim za građane Turske je neprikladan i ne oslikava naš stupanj povezanosti, međuovisnosti, kvalitetu i trajnost naših odnosa. Ako smo za zemlje Zapadnog Balkana (bez Kosova) ukinuli vize, moramo biti iskreni i priznati da smo u slučaju Turske i dalje dvolični i neprofesionalni – ne gledamo u zajedničku budućnost. Vrijeme je da odemo na popravni ispit, ukinemo vize za Tursku, i omogućimo ne samo jednostavan, već i brz i lak protok ljudi, roba, usluga, kapitala i ideja. To je suština EU, koji bi trebalo da poštujemo i realiziramo u slučaju Turske, zaključio je svoj nastup Kacin.