Published On: Pon, ruj 19th, 2022

Kabiri o Zračnoj luci Mostar: ”Može i mora biti održiva, a znam i kako”

“Mostar je velika atrakcija za turiste iz cijelog svijeta. Prije pandemije covida područje Mostara godišnje je posjećivalo više od 2.000.000 ljudi”, rekao je Kabiri u intervjuu za Bloomberg Adria.

”Nema razloga da mostarska zračna luka ne bude samoodrživa s ovolikim brojem posjetitelja”, kazao je predsjednik M.T. Amir Gross Kabiri iz Abraham grupe, otkrivajući da su trenutno u tijeku rasprave o tome kako osigurati da svi imaju koristi od mogućeg uključivanja M.T. Abraham grupa u ovom projektu.

Naglašava da je regija Hercegovina najposjećenija regija u Bosni i Hercegovini.

“Mostar je velika atrakcija za turiste iz cijelog svijeta. Prije pandemije covida područje Mostara godišnje je posjećivalo više od 2.000.000 ljudi”, rekao je Kabiri u intervjuu za Bloomberg Adria.

Dotaknuo se i nedavno otvorenog glavnog ureda Gospodarske komore Države Izrael u BiH, istaknuvši kako vjeruje u BiH kao zemlju s velikim potencijalom.

“Povjerenje i temelji između Države Izrael i BiH su postavljeni. Sada je vrijeme da krenemo naprijed na sljedeću razinu gospodarskog razvoja. Vjerujem da ćemo u narednih pet godina vidjeti više izraelskih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Glavna stvar koju BiH treba učiniti kako bi privukla više investicija je reforma bankarskog sustava, koji mora biti prilagođen globalnom sustavu i ekonomiji. Vjerujem da će ovakva reforma donijeti investicije, razvoj, a u konačnici i više radnih mjesta”, smatra predsjednik M.T. Grupa Abraham.

Aluminij raste

Govoreći o Aluminij industriji Mostar, koja se pozicionira kao jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu, Kabiri je kazao kako je od samog početka kada je preuzeo pogone Aluminija 2020. godine., imao je jasnu viziju i strategiju oporavka tvrtke.

Navodi da je u drugoj polovici 2020. godine, kada je nastavljena proizvodnja odljevaka, mjesečni obujam proizvodnje iznosio 1.000 MT, dok danas mjesečno proizvode 14.500 MT trupaca, ploča i PFA, što je daleko iznad početnih predviđanja. Dodaje da će 2023. bruto proizvodni kapacitet dosegnuti 19.000 MT mjesečno.

Govoreći o uspjehu i izazovima, ovaj izraelski poduzetnik ističe kako sve počinje vizijom, strateškim planom i vjerom u sebe.

“Sljedeći korak je provesti dubinsku i temeljitu analizu te strateški plan i viziju razložiti u plan rada, pritom provjeriti jesu li izvedivi, jesu li uvjeti odgovarajući i imamo li potrebne resurse za provedbu našeg plan. Imao sam puno povjerenje u našu radnu snagu, njihove sposobnosti i znanje. To je bio ključni čimbenik u procesu, budući da mi je vjera u tim omogućila da donesem ispravne odluke i ponekad preuzmem rizike potrebne za napredak, kao što je ulaganje u novu opremu, a iznad svega, zapošljavanje više radnika, uključujući kvalificirane menadžere za ključne pozicije”, pojasnio je Kabiri.

Zaposlenici Aluminija imaju najviše plaće

Naglasio je i kako zaposlenici Aluminija imaju najveću prosječnu neto plaću u Bosni i Hercegovini.

“Stalno pratimo i nastojimo optimizirati procese u našoj tvrtki za dobrobit zaposlenika i uzimajući u obzir povratne informacije koje od njih prikupljamo. Ulažemo resurse i mnogo razmišljamo o stvaranju radnog okruženja koje je sigurno i ugodno za sve. Potičemo osjećaj ponosa i vjerujem da sve to, uz razne aktivnosti i događanja u kojima naši zaposlenici uživaju, stvara vrijednost za naše zaposlenike i osjećaj zajedništva. S profesionalnog aspekta, neprestano nastojimo unaprijediti svoje znanje, svoju učinkovitost, svestranost, brzu reakciju i sposobnost reagiranja na neočekivane promjene na dinamičnom tržištu. Dobrobit i profesionalni standard Aluminijevih zaposlenika ključni su za uspjeh naše organizacije”, ustvrdio je.

Kabiri je otkrio da im je trenutačno glavni projekt izgradnja fotonaponske solarne elektrane snage 60 MW, koja će zadovoljiti sve energetske potrebe tvornice, uključujući potrebe ljevaonice i tvornice anoda, koje će s radom početi 2023. proizvodnju anoda za europsko tržište.

“Osim toga, krajem 2023. godine očekujemo početak izgradnje naše proizvodne linije za ekstruziju, čime ćemo svojim kupcima pružiti cjelovito rješenje, od poluproizvoda do gotovih proizvoda. Upravo smo završili dvofaznu nabavku 50 Mercedesovih kamiona, što će biti najveća flota kamiona u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je.

Ulaganje u kulturu i sport Mostara

Istaknuo je kako voli Mostar i njegove ljude koji su ga dočekali raširenih ruku, otvorena srca, vjerovali mu i učinili da se osjeća kao kod kuće, zbog čega je, smatra, njegova dužnost stvarati okruženje tolerancije i graditi mostove u različiti putevi.

“Odabrao sam kulturu i sport. Nedavno smo otvorili svjetski muzejski prostor u centru Mostara. U njemu se nalaze remek-djela moderne umjetnosti iz moje obiteljske zaklade. Ovaj meni dragi projekt izražava moje povjerenje u grad i moju odlučnost da nastavim ulagati u njega. Predano navijam za nogometni klub HŠK Zrinjski Mostar. Ostvarili smo nevjerojatne rezultate u 2021. godini, sedmi put osvojili Prvenstvo BiH, a ljetos smo imali prekrasan put na europsko natjecanje”, rekao je predsjednik M.T. Amir Gross Kabiri iz Abraham Groupa, koji je na kraju obećao da će nastaviti ulagati u klub s kojim osjeća snažnu povezanost.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bošnjak
Bošnjak
6 dana prije

Zatvoriti alminijum i prinudno naplatiti poreze

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
6 dana prije

E moj mošnjak to vam je sva pamet, samo uživate nanoseći štetu drugimma.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
6 dana prije

Moze … Onda cemo i rudnike i GRAS . Tko nije platio porez kljuc u bravu , ali eto tebi problema, nema rudnika, nema struje, nema punjenja mobitela, nema trolanja na Pppposkoku.

Izmetbegović
Izmetbegović
6 dana prije

Stigli Izraelci, stiže pojas po,turo-gaze.. 😁

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
6 dana prije

PDV ćeš da platiš u Sarajevo, inače dolazi inspekcija da plijeni zlatne Issusse i Marije u Međugorju!

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
6 dana prije

Genije nek plati gdje god samo nek aerodrom proradi. Ali po tvom pisanju tebi je svejedno ti se vozis samo autobusom.

Izmetbegović
Izmetbegović
6 dana prije

Po,tur,uce se masovno vraćaju na tvorničke postavke.. U Mostaru počeli maloj po,tur,adi davati Izraelska imena.. Njima svakako svejedno, suncokreti

Anonimac
Anonimac
5 dana prije

amire ima li išta na belegiju