Published On: Ned, stu 2nd, 2014

Južni tok će se graditi i donijet će BiH milijardu dolara

Projekat plinovoda “Južni tok” donijet će BiH milijardu dolara u investicijama i mnogo će značiti za otvaranje novih radnih mjesta – poručuje veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

“`Južni tok` će biti realiziran usprkos trenutnim problemima, jer je riječ o ogromnom energetskom projektu za Europu, čiji je cilj da se upotpuni postojeća mreža plinovoda” – navodi veleposlanik Ivancov za Srnu.

On ukazuje da bi “Južni tok” trebao omogućiti rast investicija u čitavom nizu europskih zemalja, poput Bugarske, Mađarske, Srbije, Austrije, ali i BiH.

Ivancov precizira da postoji nekoliko opcija kada je riječ o kraku gasovoda “Južni tok” u BiH: da krak bude podijeljen na dva dijela i da jedan dio ide u Republiku Srpsku, a drugi u Federaciju BiH, ili da se krak iz Republike Srpske produži u Federaciju BiH.

“Sve zavisi od želje političara. Mi smo to pitanje razmotrili sa rukovodstvom Republike Srpske. Predsjednik Milorad Dodik potpisao je Memorandum o razumijevanju sa `Gaspromom`, a interes je pokazalo i Vijeće ministara BiH”, naglašava Ivancov.

Ruski veleposlanik podsjeća da je u srpnju zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Medvedev posjetio BiH i održao niz sastanka, između ostalog i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te predstavnicima “BH gasa”, a koji su iskazali interes za projekt “Južni tok”.

“Postoji problem s postojećim regulativama unutar EU koja se primjenjuju i unutar Europske energetske zajednice. Svjesni smo tih problema i razgovaramo sa EU da bi pronašli rješenja. Ta pitanja su vezana za konkurentnost, a ne za izgradnju samog plinovoda”, precizira Ivancov.

On pojašnjava da se pitanja koja problematizira EU odnose na fazu distribucije plina, što ne bi trebalo biti prepreka izgradnji plinovoda, i prenosi stav Moskve da bi izgradnja plinovoda trebala biti nastavljena dok se otvorena pitanja rješavaju u hodu.

Kada je riječ o dugu za ruski plin koji je isporučen tokom ratnog perioda BiH, ruski veleposlanik naglašava da to ne predstavlja prepreku za realizaciju “Južnog toka”.

“Postoje dva duga – dug za plin kojeg je `Gasprom ` isporučio tokom ratnih godina u BiH, ali i drugi takozvani klirinški dug koji potječe još od trgovinskih odnosa SSSR-a i bivše Jugoslavije.

Kada se uzmu u obzir oba duga, Rusija duguje BiH 20 milijuna dolara više”, navodi Ivancov.

“Rusija predlaže da se ti dugovi poravnaju – da za tih 20 milijuna Ruska Federacija isporuči opremu za operacije spašavanja koje su bile potrebne tokom nedavnih poplava u BiH.

Problem je što entiteti nisu jasno odlučili na koji način žele da razriješe pitanja tih dugova”, napominje Ivancov.

Uz projekat “Južni tok”, postoji ideja da se počne sa izgradnjom dvije elektrane na plin snage 250 megavata, kao i da sam plinovod bude proveden do Rafinerije Brod za potrebe ove firme.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare