Published On: Čet, srp 14th, 2016

Južni Sudan: Zbog Facebook statusa poginulo 150 ljudi

Južni Sudan posljednjih dana mjesto je velikih sukoba, a nestabilno primirje u jednoj od najmlađih država na svijetu svakog je časa na kušnji, piše CNN….

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir i potpredsjednik Riek Machar pozvali su na smirivanje strasti među njihovim vojnicima nakon nekoliko dana žestokih borbi.

Dvojica gore spomenutih su ujedno i glavne zaraćene strane, a svatko od njih ima sebi lojalnu vojsku. Njih dvojica već se godinama bore za prevlast što dovodi do ovakvih sukoba u kojima najviše stradavaju civili koji se nađu na putu zaraćenim frakcijama.

Godine 2011. pretežno kršćanski Južni Sudan odvojio se od muslimanskog Sudana čime su trebale prestati dugogodišnje borbe i nasilje. Slavlje zbog nezavisnosti mnoge je natjeralo vjerovati kako je rat napokon gotov. No, vrijeme će pokazati, ništa nije bilo dalje od istine. Ovog se vikenda obilježava peta obljetnica samostalnosti Južnog Sudana, ali umjesto slavlja suverene nacije, eruptiralo je nasilje.

U središtu neprestane borbe su spomenuti Kiir i Machar. Sukob među njima započeo je 2013. godine kad je predsjednik optužio potpredsjednika da ga želi svrgnuti. Kiir je tada otpustio cijeli kabinet, uključujući i potpredsjednika Machara. Bio je to početak trogodišnjeg krvoprolića koje još uvijek traje, a u kojem je stradalo najmanje 50.000 ljudi. Preko 2 milijuna ljudi postali su izbjeglice, a zbog građanskog rata gladno je oko 5 milijuna usta.

Frakciju potpredsjednika Machara podržava pleme Nuer koje čini 16 posto stanovništva, dok predsjednika Kiira podržavaju uglavnom Dinke, pleme koje čini oko 35%.

U veljači je postignuto primirje, a kao dio mirovnog dogovora Kiir je svog rivala Machara vratio na posao potpredsjednika države.

Borbe su se ponovo intezivirale posljednjih dana nakon što je glasnogovornik potpredsjednika na Facebooku prošlog tjedna napisao da je Machar pritvoren u predsjedničkoj palači za vrijeme susreta s predsjednikom. To je bio početak novog sukoba dviju zaraćenih strana koje su dovele do 150 mrtvih, a ta brojka vrlo lako bi mogla i rasti ukoliko dođe do kršenja labavog primirja.