Published On: Uto, stu 9th, 2021

Jutarnji list kaže da u Hrvatskoj živi manje od 4 milijuna stanovnika

Jutarnji list danas u tiskanom izdanju piše da neslužbeni rezultati popisa stanovništva pokazuju da Hrvatska ima manje od 3,9 milijuna stanovnika.

Krajnji rok u kojemu bi DZS RH trebao objaviti rezultate popisa stanovništva istječe sredinom siječnja, no već sada imamo procjene prema kojima se broj stanovnika spustio na oko 3,9 milijuna, a možda i manje od toga, navodi dnevnik.

“Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene DZS-a rađene početkom godine govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni koronakriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna”, kaže demograf Ivan Čipin.

Drugi stručnjak za statistiku i demografiju, koji je želio ostati anoniman, ima nešto lošiju procjenu i smatra da Hrvatska nema ni 3,9 milijuna stanovnika. Uvjeren je da je Hrvatska sada bliže 3,88 milijuna.

“Trenutačni službeni podatak je da Hrvatska ima četiri milijuna i 40 tisuća stanovnika. Ali, kada gledate migracije, vidite da se odjavila tek svaka druga osoba koja se iselila iz Hrvatske pa dolazimo na deset posto manje stanovnika od popisa 2011. godine”, procjenjuje taj sugovornik i napominje kako je bilo paničnih procjena da će u Hrvatskoj biti biti 3,5 milijuna stanovnika, ali su one neutemeljene.

“Moguće je da nas podaci iznenade, ali ne bi smjeli puno ako je popis 2011. godine bio relativno točan i ako migracijske statistike ne griješe za dva do tri puta, a mislim da ne bi trebale”, naglašava Čipin, donosi Jutarnji list./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dunja
Dunja
9 mjeseci prije

Večernjak nas preko noći prebrojao. Treba mu vjerovati 😉

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Dunja
9 mjeseci prije

Ne treba. – Još je i gore.