Published On: Sat, Jun 8th, 2013

Jure Francetić na naslovnici: Veličanje ustaškog pokreta ili vojnopovijesna tema?

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić zatražio je da se iz prodaje povuče časopis Vojna povijest koji se u najnovijem broju bavi razvojem oružane sile ustaškog pokreta, a na naslovnici donosi sliku ratnog zločinca Jure Francetića.

Mesić u priopćenju navodi da je sa “zaprepaštenjem i zgražanjem” primio informaciju da je “časopis Vojna povijest koji se u najnovijem broju bavi razvojem oružane sile ustaškog pokreta, ustaškom vojnicom, a na naslovnici donosi sliku notornog ratnog zločinca, Jure Francetića, još od godine 2011. preporučen od nadležnog Ministarstva za čitanje u srednjim školama u Hrvatskoj”.

“Sporni broj treba povući iz prodaje, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, umjesto preispitivanja spomenute preporuke i angažiranja neovisnih povjesničara, koji će istražiti – što, trebalo bi poduzeti – kada očito do sada nije – hitne mjere da prekine i spriječi svako dalje zagađivanje misaonog okoliša mladih generacija”, navodi Mesić koji smatra da je riječ o “dobro zamišljenoj i realiziranoj kampanja rehabilitiranja ustaštva”.

“Dok se verbalno, uz određene blagdane, pozivamo na antifašizam, pored nas očito promiče dobro zamišljena i realizirana kampanja rehabilitiranja ustaštva, pa i nespornih ratnih zločinaca poput Jure Francetića”, stoji u reagiranju počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji na kraju poručuje da “tome treba stati na kraj”.

Na medijske i ostale prozivke, u Večernjem listu (u čijoj nakladi i izlazi Vojna povijest ) odgovorio je Zvonimir Despot, glavni urednik ‘Vojne povijesti’, koji ističe da se časopis od početka izlaženja, pristupa vojnopovijesnim temama, bez razlike, jesu li u pitanju partizani, ustaše, Nijemci, Talijani, Rusi, Amerikanci, četnici…

 

Despot ističe kako on ne gaji ni jednu ideologiju, ne navija ni za koga, ali i ne skriva povijesne činjenice, jer su sve teme otvorene za istraživanje i pisanje.

Također ističe kako je knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, te se Despot pita: Zar i on glorificira Ustaški pokret uz podsjećanje na teme koje su obrađnje u zadnjih nekoliko brojeva.