Published On: Pon, lip 20th, 2016

JURATOVIĆ: Njemačka trenutno ne zagovara ustavne promijene u BiH

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, stranke koja zajedno s CDU-om Angele Merkel čini veliku koaliciju u Njemačkoj, u intervjuu za “Avaz” ocijenio je veoma važnom predstojeću posjetu tri člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Ćovića njemačkoj kancelarki, koja je planirana za 30. lipanj.

Juratović je za “Avaz” otkrio aktualne stavove njemačke politike prema BiH te se osvrnuo i na medijske navode da u Bundestagu postoje razmišljanja o pokretanju inicijative za ustavne promjene u našoj državi, odnosno za izmjene Daytonskog sporazuma. Naime, Juratović pisanja medija o tome da bi pojedini zastupnici Bundestaga od Merkel mogli čak tražiti da ona u europskim institucijama inicira promjene Ustava BiH ocjenjuje manje vjerojatnim, pa i nelogičnim.

– U kontaktu sam s mnogim kolegama iz CDU-a, koji su sa mnom u Odboru za vanjsku politiku. Nije mi poznato da je to netko službeno tražio, da će to učiniti, pa ni da se o tome i priča. Razgovara li se o tome u krugu savjetnika? I u to sumnjam. Njemačka trenutno ne zagovara ustavne promjene u BiH – tvrdi Juratović.

– Može se dogoditi da se u pretpristupnim pregovorima za ulazak BiH u EU traži da bh. zakonodavstvo bude usklađeno s konvencijama. To da. Ali, izravan zahtjev Njemačke za takvo nešto sigurno se neće dogoditi. To nema nikakve logike – dodao je.

Dakle, promjene će se tražiti, ali kroz europske integracije?

– Upravo tako! Svi dolaze u Njemačku, a to nije slučaj samo s BiH, da ona pokrene neka unutarnja pitanja u državi. Ali, to se stvarno mora odvijati preko Bruxellesa, odnosno EU. Samo što je s Bruxellesom dogovoreno, to će važiti. Ja čak i ne mislim da je Dayton ključni problem u BiH. To sam već govorio. Ključni problem je do volje političkih elita – istakao je Juratović.

Na pitanje kakve se promjene onda traže od BiH i što se može očekivati od posjete članova Predsjedništva BiH kancelarki Merkel krajem mjeseca, on je rekao: “Koliko sam informiran, s kancelarkom Merkel bit će razgovora o tome kako proces europskih integracija ubrzati. Ovaj sastanak događa se neposredno prije summita lidera zapadnog Balkana u Parizu, a koji je nastavak berlinskog procesa da se pomogne razvoju regije. I na tom summitu pokušat će se ubrzati ekonomski razvoj. Uz to se, naravno, moraju odvijati potrebne reforme”.

– I sam sam napravo strateški papir koji je prošao kroz tjela moje frakcije, da se u cijeloj regiji zapadnog Balkana ti procesi  ubrzaju. Sigurno će biti o tome riječi. Jer, nisu sve zemlje u jednakoj situaciji što se tiče članstva u EU – dodao je zastupnik SPD-a u Bundestagu.

Istakao je da zemlje koje zaostaju, a među njima je i BiH, moraju ubrzati procese.

– Razgovori kancelarke s članovima Predsjedništva sigurno će se voditi i o tome, da se sagledaju i sve nesuglasice koje su već poznate u BiH u pogledu entiteta i njihovih interesa – rekao je Juratović.

On se nada da će članovi Predsjedništva BiH, “jer sada zajednički nastupaju, ipak naći jednu zajedničku notu, koja će biti uvjerljiva, te govoriti o tome da je BiH stvarno spremna odgovorno pratiti sve ove procese”.

Da, ali u momentu kada članovi Predsjedništva BiH planiraju posjetu njemačkoj kancelarki, imamo, blago rečeno, zahladnjene odnose, primjerice između srpskog člana Predsjedništva i ostala dva člana. Ivanić, naime, u posljednje vrijeme koristi teške riječi o vraćanju unazad, o nepovjerenju. Kako na to gledate?

– To nema smisla! On što se zbivalo prije dvije do tri godine, kada su članovi Predsjedništva, pa i šefovi stranaka, praktično pojedinačno bili u uredu kancelarke Merkel, a svako je htio za sebe razgovarati, to više nije dopustivo! Njemačka ima mnogo razumijevanja i živaca, ali što je bilo u prošlosti, to je bilo pretjerano i išlo je u krajnjost – rekao je Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu, u intervjuu za “Avaz”. /HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>