Published On: Pet, lis. 13th, 2017

Juncker: Ako dozvolimo Kataloniji da se odvoji, drugi će učiniti isto

LUXEMBOURG – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas kako On ne želi da Katalonija postane neovisna, jer bi potaknula i druge regije da učine isto, tako da će vlada EU postati prekomplicirana, izvijestila je Reuters.
Ova rečenica udara u samu bit postojanja EU. Tko je Juncker da je njegova želja veća il važnija od želje jedne europske nacije kao što je Katalonija? Može li se postaviti drugačije pitanje – Ako EU stane protiv otcijepljenja Katalonije hoće li sutra taj isti princip imati i za sve druge članice EU? Hoće li biti protiv otcijepljenja Škotske i pripajanja EU?

“Ako dopustimo da se Katalonija odvoji, drugi će učiniti isto. Ne želim to”, rekao je Junker u govoru na Luksemburškom sveučilištu.

Kazao je kako je “jako zabrinut” o separatističkim tendencijama u Europi i potaknuo španjolsku premijeru Marianu Rahoyu da osigura da je situacija pod kontrolom.

Što se tiče katalonskih poziva za EU kao posrednika, Junker je rekao da Europska komisija ne može intervenirati ako to zatraži samo jedna stranka.

Reuters podsjeća da je EU ranije izjavila kako ima povjerenja u Rahoyovu sposobnost da riješi ono što Bruxelles smatra unutarnjim pitanjem.