Published On: Čet, ruj 1st, 2016

Juncker Vučiću: Zabrinut sam, uspostavite dijalog s Hrvatima


Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odgovorio je na pismo koje mu je nedavno uputio srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu nestabilne situacije u regiji i antisrpskih poruka koje stižu iz Hrvatske.
Kako javlja RTS, Juncker je u pismu naglasio da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, kao i pomirenje, osnovni principi koje moraju poštivati sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i sve države članice Unije u regiji.
Juncker je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja odnosa Hrvatske i Srbije. Pozvao je na povratak konstruktivnim bilateralnim odnosima.
U Junckerovu pismu naglašava se da, prema europskim propisima, zločini iz mržnje temeljeni na nacionalnosti predstavljaju kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i javno poticanje na nasilje ili mržnju, što uključuje i javno opravdavanje, negiranje iliprekomjerno trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.
Prema zakonodavstvu EU, države članice EU dužne su osigurati kažnjavanje tih zločina dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom.
– Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštivanje. U interesu je cijele regije da se vrati takvom duhu i diskursu – poručuje Juncker.