Published On: Uto, srp 5th, 2016

JUNCKER O FARAGEU I JOHNSONU: Tužni su to heroji još tužnijeg Brexita

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker oštro je danas kritizirao političare Nigela Faragea i Borisa Johnsona kao “tužne heroje Brexita”, koji su odustali od vođenja Britanije kroz proces istupanja iz EU, za koji su se zalagali.

“Jučerašnji heroji Brexita su tužni heroji danas. Oni koji su doprinijeli ovoj situaciji u Britaniji su podnijeli ostavke”, rekao je Juncker na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Juncker je dodao da “domoljubi ne podnose ostavke kada situacija postane teška, nego ostaju”.

Juncker je izvijestio Europski parlament o rezultatima povijesnog summita EU prošlog tjedna, na kojem je britanski premijer David Cameron obavijestio svoje kolege o rezultatima referenduma u Britaniji.

Johnson se povukao iz utrke za nasljednika Camerona na premijerskoj funkciji, a faraz je objavio da se povlači s položaja čelnika europskeptične Britanske stranke za neovisnost.

Juncker je kritizirao i one koji su vodili kampanju za izlazak Britanije iz EU, a sada ne znaju što dalje.

London odugovlači s aktiviranjem procesa formalnog istupanja iz Unije. “Umjesto da naprave plan, oni bježe s broda”, rekao je Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da se članice Unije “nadaju da će im Britanija imu budućnosti biti blizak partner”, ali je ponovio da će London morati prihvatiti pravilo o slobodnom kretanju građana ukoliko želi pristup jedinstvenom europskom tržištu.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>