Published On: Ned, stu 6th, 2016

JUNCKER: Imun sam na prijetnje turskih lidera

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker odbacio je  prijetnje Turske da će se oglušiti o obećanja o zaustavljanju priliva ilegalnih migranata u Europu ukoliko EU ne omogući Turcima bezvizna putovanja u države članice Unije, javlja Reuters.
“Imun sam na prijetnje turskih lidera. Ako Turska ne ispuni postavljene uvjete, neće biti napretka po pitanju viza”, rekao je Juncker u intervjuu belgijskom listu “Soar”, dodavši da, ako sporazum propadne, “Turska će biti kriva za to”.
Juncker je, također, upozorio da se Turska udaljava od demokratskih vrijednosti i bližih veza s Europom.
“Sa žalošću primjećujem da se Turska udaljava od Europe, a ne Europa od Turske”, zaključio je predsjednik Europske komisije.
Turska je u ožujku postigla sa EU sporazum kojim se suglasila da će zaustavi prelazak ilegalnih migranata u Grčku u zamijenu za financijsku pomoć za migrante o kojima se turske vlasti brinu, obećanje o ukidanju viza turskim građanima za putovanja u veći dio EU i ubrzane pregovore o članstvu u EU, podsjeća Reuters.
Međutim, došlo je do zastoja kad je riječ o planu da se Turcima omogući bezvizni pristup Europi, pri čemu Bruxelles najprije traži od Turske da izmjeni svoje antiterorističke zakone, koje smatra preširokim. Europski lideri kritiziraju Tursku i zbog jučerašnjeg pritvaranja lidera glavne turske prokurdske oporbene stranke, prenosi Tanjug. Iako Juncker nije izravno komentirao ta uhićenja, on je reakciju vlade na neuspjeli pokušaj puča u Turskoj, koji je izveden 15. srpnja, nazvao “pretjeranom”./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>