Published On: Fri, Oct 9th, 2015

JUNCKER: EU ne može dozvoliti da joj odnose s Moskvom diktira Washington

Europa mora popraviti veze s Rusijom i ne smije dozvoliti da o tome odlučuje Washington, izjavio je danas predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker.

EU se prošle godine priključila SAD u uvođenju sankcija Moskvi nakon pripajanja Krima Rusiji, da bi sankcije dodatno pooštrila nakon intenziviranja sukoba na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

Veze Moskve i Zapada dodatno su oslabljene nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin otpočeo bombardiranje u Siriji. Moskva tvrdi da njeni zrakoplovi gađaju ciljeve Islamske države, dok Zapad uvjerava javnost da su meta protivnici sirijskog predsednika Bashara al Assada.

Juncker navodi da tenzije moraju biti ublažene, iako taj stav nije pretjerano popularan.

“Moramo načiniti napore da ostvarimo praktične odnose s Rusijom. To možda ne zvuči privlačno, ali to se mora uraditi, ovako dalje ne može”, rekao je predsjednik EK.

Američki predsjednik Barack Obama je prošlog tjedna optužio ruskog kolegu Putina da tijekom zračnih napada u Siriji ne pravi razliku između terorističkih skupina i umjerenih pobunjeničkih snaga s legitimnim interesima u dogovorenom okončanju građanskog rata.

Obama je ocjenio da je ruska vojna umješanost u Siriji vježba samoobrane koja će udaljiti sirijski sukob od rješenja.

Juncker, međutim, navodi da Europa mora imati drugačiji pristup.

“Rusija mora biti tretirana na korektan način. Ne možemo dozvoliti da nam odnose s Moskvom diktira Wasington”, kazao je on.

Sankcije EU Rusiji trebale bi biti produžene krajem godine, za što se zalažu gotovo sve članice EU, iako su neke od njih ozbiljno pogođene kontramerama Moskve, koja je blokirala uvoz prehrambenih proizvoda sa Zapada./NN/HMS/