Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Julianu Assangeu odbijena žalba, ministrica će odlučiti hoće li biti izručen SAD-u

Julianu Assangeu odbijena je žalba na izručenje od strane najvišeg britanskog suda. Očekuje se da će slučaj osnivača WikiLeaksa biti službeno poslan britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel na odobrenje.

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odbijeno je dopuštenje da se žali Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva na poteze za njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, gdje bi se mogao suočiti s doživotnim zatvorom.

“Vrhovni sud je odbio zahtjev, a razlog je taj što zahtjev nije pokrenuo sporno pitanje”, rekao je glasnogovornik Vrhovnog suda u ponedjeljak.

Washington želi suditi 50-godišnjaku u vezi s objavljivanjem 500.000 tajnih vojnih dosjea koji se odnose na ratove predvođene SAD-om u Iraku i Afganistanu.

Presudom se dugotrajna pravna saga na britanskim sudovima približava kraju.

Sudac britanskog okružnog suda u početku je odbio zahtjev SAD-a za izručenje uz obrazloženje da bi se Assange vjerojatno ubio ako bi ga držao u teškim zatvorskim uvjetima u SAD-u. Američke vlasti kasnije su dale jamstva da se osnivač WikiLeaksa neće suočiti s teškim tretmanom za koji su njegovi odvjetnici rekli da bi ugrozilo njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

U prosincu je Visoki sud poništio odluku nižeg suda, rekavši da su američka obećanja dovoljna da jamče da će se prema Assangeu postupati humano.

Sada se očekuje da će slučaj biti službeno poslan britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel na odobrenje, nakon čega Assange može pokušati osporiti odluku sudskom revizijom. Sudska revizija uključuje suca koji ispituje legitimnost odluke javnog tijela.

”Izuzetno razočaravajuće”

Assangeov pravni tim rekao je da će dati izjave Patel dok ona bude razmatrala hoće li dopustiti ili blokirati izručenje.

Također je naznačio da bi mogao pokrenuti daljnje žalbe na druge točke u predmetu.

“Još nije podnio žalbu Visokom sudu u vezi s drugim važnim pitanjima koja je ranije pokrenuo”, rekli su njegovi odvjetnici Birnberg Peirce Solicitors u priopćenju.

“Taj zasebni žalbeni postupak, naravno, tek treba biti pokrenut.”

U međuvremenu, Barry Pollack, Assangeov odvjetnik sa sjedištem u SAD-u, rekao je u ponedjeljak da je “izuzetno razočaravajuće” što Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva ne želi saslušati žalbu.

“Gospodin Assange će nastaviti pravni proces boreći se protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s kaznenom prijavom za objavljivanje istinitih i vrijednih informacija”, rekao je.

Slučaj je postao slavan iz razloga borbe za slobodu medija, a Assangeove pristaše optužuju Washington da pokušava prigušiti izvještavanje o legitimnim sigurnosnim zabrinutostima.

Assange se mora suočiti s suđenjem zbog kršenja američkog Zakona o špijunaži objavljivanjem vojnih i diplomatskih dosjea 2010. godine. Mogao bi se suočiti s do 175 godina zatvora ako bude proglašen krivim, iako je točnu kaznu teško procijeniti.

Assange je proveo sedam godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao premještanje u Švedsku, ali je uhićen kada se promijenila vlada u Quitu i ukinuta mu je diplomatska zaštita.

IZVOR: aljazeera.com

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare