Published On: Uto, lip 8th, 2021

JUGOSLAVIJA JE ZAVRŠILA NA DVA FLORA: U Sarajevu mu pakuju četništvo, ali on je oduvijek bio samo vojnik JNA. Ratni je zločinac.

Pred Sudom u Haagu danas će biti izrečena konačna presuda bivšem načelniku GS Vojske RS Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine tijekom rata u BiH. I svjetski mediji najavili su ovaj događaj.

Tako britanski “Guardian“ piše kako “bosanski krvnik” na sudu iščekuje konačnu odluku o usvajanju svoje žalbe na prvostupanjsku presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ili s druge strane, odluku Žalbenog vijeća na žalbu tužiteljstva kojom se traži proširenje presude za genocid u još šest općina uključujući i Prijedor.

Najgore krvoproliće od Drugog svjetskog rata

“Guardian” ističe kako će izricanje presude ispred zgrade Tribunala pratiti majke nekih od osam tisuća muškaraca i dječaka ubijenih u “najgorem krvoproliću na europskom tlu od Drugog svjetskog rata”.

Iz agencije “Reuters” se, osim na genocid u Srebrenici, osvrću i na Mladićevu odgovornost u opsadi Sarajeva. Ističu da su u borbama od 1992. do 1995., snage bosanskih Srba, podržane od strane jugoslavenske vojske, prekinule napajanje strujom i dotok vode te ubile oko 11.000 ljudi topništvom, minobacačem, tenkom i snajperskom vatrom s okolnih brda.

“France24” navodi kako se radi o “završnom poglavlju” u slučaju protiv čovjeka kojeg nazivaju “krvnik Balkana”, a koji je već osuđen prvostupanjskom presudom na doživotni zatvor.

Britanski “The Week” postavlja pitanje zbog čega dio stanovništva u BiH Ratka Mladića još smatra herojem. Kažu kako mnogi bh. Srbi vjeruju da se radi o “branitelju nacije” te da suprotno Bošnjacima koji osuđuju Mladićevu kampanju etničkog čišćenja, bh. Srbi “uzdižu svog ratnog zapovjednika kao mučenika i heroja”.

Srbija odbija priznati genocid

“The Week” dodaje kako Srbija također “odbija priznati” srebrenički masakr kao genocid, te da mnogi dužnosnici uključujući premijerku Anu Brnabić “redovito negiraju” kako se tamo dogodilo ubojstvo osam tisuća muškaraca i dječaka.

BBC u najavi presude podsjeća kako je Mladić jedan od posljednjih osumnjičenih koji se nalazi pred Tribunalom te da je uhićen 2011. godine. Šest godina nakon uhićenja osuđen je za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali oslobođen optužbi za genocid tijekom 1992. godine u kampanji progona Bošnjaka i Hrvata iz drugih općina.

 Manje je poznato da je Ratko Mladić bio frustrian četnicima. Patološki ih je mrzio. Majku su mu ubili četnici nakon užasnog mučenja, koje je bolje i ne opisivati. Ta trauma dovoljna je da se tog čovjeka udalji od bilo kakvog upravljanja oružjem. No ne i u JNA.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x