Published On: Uto, svi 23rd, 2017

JUČER U TUZLI PETICIJE I TRIBINA: Je li BiH pogodno tlo za terorizam?

U sklopu studentske kampanje „Cat- Građani protiv terorizma“ jučer je u Tuzli organizirano potpisivanje peticija povodom inicijative naših studenata i građana da se 22. svibanj obilježava kao Svjetski dan borbe protiv terorizma.

U poslednje vrijeme smo svjedoci  da teroristički napadi u Europi i svijetu uzimaju sve više maha i postaju prijetnja broj jedan svim građanima.

Želja naših studenata iz Brčkog, Bijeljine i Tuzle jeste da inicijativa za međunarodni dan koji obilježava borbu protiv terorizma i spomen na sve tragično preminule u istim krene upravo iz Bosne i Hercegovine.
Tijekom jučerašnje akcije skupljeno je preko 350 peticija koje će biti upućene ambasadoru BiH pri UN-u Milošu Vukašinoviću.

Nakon ulične akcije, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održana je Javna tribina pod nazivom „Da li je BiH plodno tlo za terorizam“ na kojoj su svi zainteresirani studenti imali priliku slušati izlaganja Aide Ganović, psiholga i stručnog konzultanta OSCE-ove misije u BiH, Adnana Pečkovića, istraživača na temu Nacionalizma u obrazovnim institucijama BiH i Miralema Tursinovića, direktora ORC Tuzla i istraživača na temu Ljudske sigurnosti na Balkanu.


Javna tribina je realizirana u suradnji sa OSCE misijom u BiH, a čitava kampanja je podržana od strane „Facebook-a“ i „State departmenta“.

Sve zainteresirane čitatelje pozivamo da se više informiraju o studentskoj kampanji protiv terorizma na: www.facebook.com/CATBiH