Published On: Wed, Dec 10th, 2014

JOSIPOVIĆ: Zalagao sam se za realizaciju punih konstitutivnih prava hrvatskog naroda u BiH

‘Jedan od ciljeva moje dosadašnje političke platforme je skrb za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata izvan domovine’, kaže Josipović.

Predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović pet je godina na čelu Republike Hrvatske. To je, kažu mnogi, sasvim dovoljno vremena kako bi glasači u dijaspori procijenili hoće li ili neće glasati za aktualnog predsjednika. No u kampanji će i on, kao i drugi kandidati, pokušati uvjeriti dijasporu da glasa baš za njih. Iako se očekuje da se većina u dijaspori ipak nakloni drugim kandidatima, predsjednika Josipovića smo, kao i druge kandidate, upitali da nam odgovori jednostavno pitanje – zašto da glasači u dijaspori glasaju baš za njega, a ne druge kandidate?

‘Hrvati izvan RH imaju veliku ulogu u jačanju međusobnih gospodarskih, kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i drugih veza njihove domovine Hrvatske i država u kojima žive danas. Upravo sam zbog toga na svojim inozemnim putovanjima i u prilikama službenih posjeta uvijek ostvarivao kontakt s predstavnicima Hrvata i njihovih zajednica u toj državi, smatrajući da su manjine čvrst most u suradnji država’, poručio nam je Josipović u e-mailu. Nabrojao je zatim svoje susrete s dijasporom pa ostatak odgovora na naš upit prenosimo u cijelosti.

‘Posjetio sam sve zajednice Gradišćanskih Hrvata koji žive u Austriji. Bilo je dirljivo vidjeti kako s ponosom njeguju svoj hrvatski nacionalni identitet i jezik te bogatu aktivnost u području kulture, izdavaštva i obrazovanja. U proteklih pet godina intenzivno sam se zalagao kod austrijskih političara i vlasti za puno oživotvorenje svih manjinskih prava Gradišćanskih Hrvata koja su ima garantirana u Austriji.

Često sam se susretao s Hrvatskom manjinom u Italiji. U svakom razgovoru s talijanskim Predsjednikom zalagao sam se za stvaranje pretpostavki kako bi se učinio napredak da dobiju status manjine. Posebno sam posjetio i autohtonu hrvatsku manjinu koja živi u regiji Molise gdje njeguju poseban dijalekt hrvatskog jezika i tradicionalne oblike kulture.

U Rumunjskoj sam posjetio Hrvate koji nisu brojna, ali su stabilna manjina koja ima dobro očuvanu tradiciju i jezik. Posjetio sam u Rumunjskoj i nekoliko kulturnih društava na hrvatskom jeziku a poseban utisak na mene ostavili su učenici osnovnih škola hrvatske manjinske zajednice koji daleko od svoje domovine podrijetla njeguju hrvatski jezik.

Važno je naglasiti da sam u prilici svakog državnog posjeta u inozemstvu imao susret i razgovor s našim iseljenicima i hrvatskim građanima na privremenom boravku u inozemstvu, ili njihovim izabranim predstavnicima. Uvijek sam se trudio da u dogovoru s njima na dnevni red državnih razgovora stavim probleme Hrvata u njihovoj državi, i da se založim za poboljšanje njihovog položaja, kao i na pravo na ostvarenje njihovog punog kulturnog i povijesnog identiteta. Tako sam se susreo s našim iseljenicima u nekoliko gradova Njemačke i SAD. Posjetio sam i Hrvatsku bratsku zajednicu u Pittsburgu te odlikovao dugogodišnjeg predsjednika HBZ g. Luketića za vrijedan dugogodišnji rad na očuvanju hrvatskog identiteta naših ljudi u SAD i stalnom jačanju veza iseljene i domovinske Hrvatske.

Posebno sam se zalagao za realizaciju punih konstitutivnih prava hrvatskog naroda u BiH. Održavao sam intenzivne i redovite kontakte s predstavnicima Hrvata u BiH te sam redovito sudjelovao na raznim kulturnim i gospodarskim događajima gdje živi većinski hrvatski narod.

Tijekom mog mandata osnovan je Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske čija je glavna zadaća briga za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan domovine te briga za očuvanje i jačanje hrvatskog identiteta, kulture, tradicije i jezika. Osobno sam se zalagao da se provedbom svih programa koje financira Hrvatska putem Ureda sustavno jača suradnje s Hrvatima izvan RH, uključujući pripadnike hrvatskog iseljeništva i pripadnike hrvatske manjine koji žive izvan RH. Republika Hrvatska sudjeluje u financiranju obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u inozemstvu.

Jedan od ciljeva moje dosadašnje političke platforme je skrb za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata izvan domovine kroz zaštitu njihovih prava i interesa te jačanje i povezivanje njihovih zajednica s Republikom Hrvatskom. To će biti moja zadaća i u sljedećem mandatu’, stoji u odgovoru na naš upit.