Published On: Tue, Jun 27th, 2017

JOSIPOVIĆ: Samo jedan čovjek može spriječiti preimenovanje Trga maršala, neka pokaže da nije sitni politički trgovac

Gost Pressinga na N1 televiziji bio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je komentirao je odluku zagrebačkog gradonačelnika koji je danas iznio prijedlog da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

”Ta lavina i jedno radikalno desno zastranjanje društva počelo nakon promjene na Pantovčaku. Rekao bih da je nakon toga ljevica pokazala sve slabosti koje i danas vidimo. Vi spominjete ovaj događaj koji je za mane žalostan jer je očito da je sposoban političar Bandić bio prinuđen učiniti što nitko nije htio već 27 godina napraviti – pristati na promjenu imena Trga maršala Tita. Ja imam prijedlog da se to zove Trg hrvatske sramote. To je dio revizije naše povijesti. Bandić će se oprati od nekih optužbi, ali od ove odluke se neće moći oprati i predlažem mu da još jednom razmisli. Postoji samo jedan čovjek koji može djelovati da se to ne dogodi, a on se zove Milorad Pupovac jer o njemu ovisi većina u HDZ-ovoj Vladi. Kao je dosljedan antifašist sad dolazi u priliku da pokaže da nije sitni politički trgovac”, kazao je Josipović.

Ističe kako je upravo Pupovac lider kluba manjina te kako često govori o antifašizmu, a smatra kako je upravo ovo pitanje prilika da Plenkoviću uvjetuje sudjelovanje u Vladi.

”To je pobjeda tvrde desnice i onih koji revidiraju povijest i neće na tome stati. Pokušat će oni što više izmusti. Ja bih se konzultirao sa svim klubovima. Bandić je očito došao pred zid. Koliko znam on nije bio sklon fašizmu i reviziji povijesti”, rekao je, piše N1.