Published On: Fri, Nov 14th, 2014

Josipović: Puna jednakopravnost naroda u BiH uspostavit će ravnotežu, funkcionalnost i zdravije odnose

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kazao je, između ostalog, da u BiH ne postoji „hrvatsko pitanje”, već pitanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda koja čine BiH.

– Na to pravo ima i hrvatski narod u BiH. Očito je, Hrvati se ne osjećaju jednakopravnima. To je bitno, ne ono što o tome misle političari izvan BiH. Puna jednakopravnost uspostavit će toliko nužnu ravnotežu, učinkovitije funkcioniranje i zdravije odnose unutar BiH.

Na koji će se način to ostvariti, ponavljam, trebaju odlučiti sami građani i narodi BiH. Duboko vjerujem da samo rješenje koje proizlazi iz dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa može biti dugoročno održivo.

Ocjenu da je potrebno postići punu jednakopravnost čuo sam od najistaknutijih političara, ne samo pripadnika hrvatskog naroda nego i od onih koji pripadaju bošnjačkom i srpskom narodu. Više sam puta, službeno i neslužbeno, o tome razgovarao i s predsjednikom Izetbegovićem i ti me razgovori ohrabruju – kazao je Josipović.

Na upit koliko je Europska unija zabrinuta za BiH, hrvatski predsjednik je kazao da Europska unija, a time i Hrvatska kao članica Unije, ali i kao susjed i prijatelj, odavno ima definiran interes u BiH.

– U tom smislu uvijek smo polazili od stajališta da je boljitak BiH na dobrobit njenih građana, ali i susjeda i EU kao šireg okruženja. Stabilna i razvijena BiH jamac je stabilne i razvijene Europe.

Da bi se to postiglo, mora se osigurati jednaka perspektiva i okruženje za napredak za sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih građana. A to se može i treba postići dogovorom koji će izraziti volju sva tri naroda. U tom kontekstu i promjena Ustava je jedna mogućnost.

U svakom slučaju, motivi za promjenu i napredak, pa tako i na putu euroatlantskih integracija, moraju doći iznutra, a realizirati ih mogu samo građani i narodi u BiH i od njih izabrani politički lideri. Rješenje se ne može nametnuti izvana. Ali, pomoć, jednom kad se stvore pretpostavke, može i mora doći i izvana.

U tom smislu, određena zabrinutost zbog statusa quo u odnosima Unije i BiH postoji. BiH je jedina država regije koja nema kandidacijski status i očekujemo da se to, zalaganjem bh. vlasti, promjeni u što skorije vrijeme. EU će, da tako kažem, ispuniti svoj dio obećanja, ali EU, kako sam već rekao, neće se miješati ni arbitrirati u unutarnjim procesima BiH – rekao je predsjednik Republike Hrvatske za “Dnevni avaz”.

HMS