Josipović: Hrvatska neće sudjelovati u napadima na IS

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u utorak kako Hrvatska neće vojno sudjelovati u napadima na Islamsku državu na koju su Sjedinjene Države po prvi put izvršile napad i u Siriji, ali da podržava tu borbu i da je politički dio koalicije koju je SAD okupio.

Kako je rekao, riječ je očekivanoj aktivnosti nakon svih najava američke administracije i samog predsjednika Baracka Obame, te dodao da je borba protiv džihadista Islamske države, terorizma i zločina koje te navodna država prakticira jest nešto što valja podržati, javlja Hina.

“Mi kao što sam rekao ne sudjelujemo i nećemo vojno sudjelovati, ali podržavamo i tu smo u političkom smislu ta koalicija, dakle nema nikakve vojne aktivnosti. Mi smo naravno kao i na nekim drugim točkama svijeta spremni uskočiti s humanitarnom i drugom pomoći”, rekao je Josipović hrvatskim novinarima. Dodao je kako veliki dio islamskog svijeta zagovara obračun s Islamskom državom.

Američki napad na ciljeve Isklamske države u Siriji komentirala je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Istaknula je da je ovo samo nastavak borbe protiv Islamske države.

“Činjenica da je faktički počela reakcija, a ne samo riječi, mislim da povećava sigurnost, a ne smanjuje. Prijetnja postoji za sve zemlje, to je pitanje neposredne prijetnje cijelom svijetu”, rekla je Pusić.