Published On: Sub, svi 28th, 2022

Josipović: Hrvatska ne bi trebala odbiti optužnice iz Srbije

“Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi”, kazao je Josipović, a prenosi N1.

“S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodit će se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja. Politika trebala biti suzdržana i trebalo bi omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj”, dodao je.

“Pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze”

“To su neobične okolnosti, pitanje je kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze i zašto je preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj. To nije protuzakonito, ali je neuobičajeno. Vjerojatno u tom balansiranju Srbije između istoka i zapada i odabir ovog trenutka ima neku ulogu, ali sve skupa u konačnici, kad gledamo s aspekta prava i pravde, to nije relevantno”, kazao je bivši predsjednik.

“Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagirati i provjeriti navode i pravosuđe, a ne politika da treba donijeti odluku”, dodao je.

“Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati”

Komentirao je i kako je moguće da napad na izbjegličku kolonu nije dokumentiran.

“Moguće je da je netko postupio mimo naredbe. Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jest da mogu postojati žrtve, a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje i zločin”, istaknuo je Josipović.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao “da smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića”.

“Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati, ne može postojati politička kalkulacija o tome. S druge strane, ako nema dokaza, ako je to nemoralni govor koji je Vučić imao u Glini, ako se s time politika igra, onda to nije pristup”, rekao je Josipović.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mornar
Mornar
1 mjesec prije

Jesili ti Josipovicu prihvatio ili odbio optuznicu za tvoga oca,koga se sumnjici za zlocine partizana?

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Čuva tadicka picoustog snajperistu sa jevrejskog groblja po nalogu grobovnika