Published On: Mon, Nov 3rd, 2014

Josipović: BiH je potrebna promjena Ustava i nova federalna jedinica

Prioritet u BiH je promjena Ustava BiH, FBiH, Izbornog zakona, što podrazumjeva da će tim promjenama hrvatski narod postati konstutivan i jednakopravan u BiH kao i druga dva naroda. Ne prihvaćamo da nam netko nešto daje ili poklanja. BiH je i naša država koja je u velikom postotku kroz gruntovnicu vlasništvo i Hrvata, istakla je u razgovoru za portal Vijesti.ba nova zastupnica Koalicije HNS u Federalnom parlamentu Slavica Josipović (HDZ BiH), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete izborni rezultat i Vaš osobni uspijeh?

JOSIPOVIĆ: Prvo, želim čestitati čelnistvu HNS na postignutim rezultatima koji su po meni bili očekivani. Želim se zahvaliti svima koji su dali potporu listi koju je predvodio HDZ sa strankama okupljenim oko HNS.

Što se tiče rezultata koje sam ja postigla, smatram da je to zajednički rezultat liste HNS i moga dugogodišnjeg rada. Preko 4.000 glasova za mene su bili očekivani i omogućili su mi da s 13-og mjesta zajedno s gospodinom Marinkom Čavarom dobijem izravan mandat i ulazak u Federalni parlament iz Županije Središnja Bosna.

U politici sam od 1990. godine kada sam zajedno sa svojim kolegama kroz ilegalni rad sudjelovala u stvaranju HDZ u Bosni i Hercegovini i prvim viseštranačkim izborima 18.11.1990. godine.

Od tada do danas kroz zakonodavnu, izvršnu i političku vlast na raznim pozicijama borila sam se za poziciju Hrvata prije svega u Središnjoj Bosni koja je posebno u ratu doživjela veliku tragediju.

VIJESTI.BA: U svibnju ove godine napustili ste HDZ 1990, a u listopadu ste bili kandidat HDZ BiH. Pojasnite nam motive zbog kojih ste se odlučili na ovaj korak?

JOSIPOVIĆ: HDZ 1990 sam napustila u svibnju mjesecu ove godine jer se nisam slagala s politikom vođstva stranke. To sam iznosila na tijelima stranke i u medijima, jer sam snažno zagovarala zajednički izlazak na izbore kroz HNS. To je posebno značilo za Hrvate Središnje Bosne i tamo gdje su u manjini.

Predsjedništvo HNS je donijelo Odluku da budem na listi za Parlament Federacije BiH . Ova odluka je naišla na pozitivan odjek u Središnjoj Bosni, a rezultat tomu su i izborni rezultati. Moram reći da je kampanja bila dosta dobra i korektna, kao i predizborni skupovi.

VIJESTI.BA: Ogroman broj glasova povjeren “hrvatskom odgovoru” predstavlja uspijeh, ali i veliku odgovornost. Što Hrvati mogu očekivati od svojih predstavnika u vlasti na svim razinama?

JOSIPOVIĆ: Potpora koju smo dobili, kao HNS, tako i mi izabrani zastupnici, stvorila je veliku odgovornost. Od nas se očekuje puno toga kako bi se ovo teško stanje u kojemu ljudi žive mijenjalo u pozitivnom.

VIJESTI.BA: U naredne četiri godine, po svim prilikama, bit ćete zastupnica u Federalnom parlamentu. Što će biti u fokusu Vašeg djelovanja?

JOSIPOVIĆ: Prvo, u Parlamentu ću biti narodna zastupnica, zastupnica koja će biti kao i do sada dostupna običnim ljudima. U Parlamentu ću djelovati kroz Klub HNS i sa svojim koleginicama i kolegama vodit ću politiku HNS, a to je ”nacionalna i hrvatska politika”. Sada ćemo biti dio vlasti na svim razinama od županija, do entiteta, FBiH i RS, te u Vijeću ministara i u Presjedništvu BiH. Znači po vertikali na svim razinama.

Imat ćemo svoje ministre na pozicijama koje su regulirane Ustavom i u dogovoru s partnerima. Možemo samo pretpostaviti što nas čeka u ministarstvama i vladama nakon neustavnog i nezakonitog djelovanja Platformaške vlade (stanje u proračunu, obveze, neustavni zakoni, status branitelja HVO) u pretekle četiri godine.

Na ministrima i izvršnoj vlasti bit će velika odgovornost, a mi ćemo im omogućiti da kroz zakonske okvire i kroz institucije stvaraju prostor da se realiziraju ”odgovori na pitanja“ koja su ključna za funkcioniranje države, jačanje gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta…

VIJESTI.BA: Očigledno je da će okosnicu vlasti u FBiH činiti stranke pobjednice HDZ BiH i SDA. Koju stranku još priželjkujete kao eventualnog koalicijskog partnera?

JOSIPOVIĆ: U vlasti očekujem one stranke koje su dobile potporu na izborima i koje imaju mandat da zajedno s nama formiraju vlast. Vidimo da se aktivno vode razgovori na razini čelnika stranaka.

VIJESTI.BA: U naredne četiri godine očekuje se da na dnevni red dođe i promjena Ustava FBiH. Kakva rješenja su, prema Vašem mišljenju, optimalna? Za što ćete se, kao federalna zastupnica, zalagati u tom pogledu?

JOSIPOVIĆ: Prioritet u BiH je promjena Ustava BiH, FBiH, Izbornog zakona, što podrazumjeva da će tim promjenama hrvatski narod postati konstutivan i jednakopravan u BiH kao i druga dva naroda. Ne prihvaćamo da nam netko nešto daje ili poklanja. BiH je i naša država koja je u velikom postotku kroz gruntovnicu vlasništvo i Hrvata. Potrebito je posjetiti da je nakon Splitskog sporazuma i oslobađajućih operacija, HVO i HV sačuvala i oslobodila 22% ukupnog teritorija, a što je i potvrđeno mirovnim sporazumima.

Iako je Dayton zaustavio rat, on je učinio najveću nepravdu Hrvatima u BiH, podjelio je na dva dijela u kojem žive tri naroda.

U zadnje četiri godine vlasti u Federaciji sve su činile kako bi ukinule županije koje su smatrali odgovornim za katastrofalno stanje. Time su željeli konačno potvrditi podjelu BiH koja je po njima trebala biti građanska država. U BiH je nužna nova teritrijalna organizacija, nova federalna jedinica.

VIJESTI.BA: Uskoro bi trebao biti održan Sabor HNS BiH. Koja pitanja će biti razmatrana? Je li moguće očekivati rekonstrukciju?

JOSIPOVIĆ: Nakon izbora se očekuje i održavanje Sabora HNS jer su novoizabrani zastupnici i članovi HNS. Vjerujem da ćemo donijeti važne dokumente koji će biti obvezujući za zastupnike i članove vlada na svim razinama kada je u pitanju hrvatsko nacionalno pitanje.

BiH je u prednosti samim tim jer su hrvatski državljani nakon ulaska Hrvatske u EU i državljani EU. I to treba iskoristiti kako bi dobili status da se određena financijska sredstva mogu ubrizgati za razvoj gospodarstva, poljoprivrede, malog poduzetništva, jačanja uloge žene i drugo.

U HNS trebaju biti one hrvatske stranke kojima je rješavanje nacionalnog pitanja Hrvata u BiH prioritet. Ne mogu u HNS bit oni koji bi malo bili nacionalna, malo građanska, malo multietička stranka, kazala je Josipović za portal Vijesti.ba.

/HMS/