JOSIP JURATOVIĆ: Treći entitet je godinama priča preko koje će se stvari moći rješiti

Josip Juratović, prvi i jedini Hrvat u njemačkom Bundestagu kao zastupnik SPD-a , održao je predavanje na Okruglom stol na temu ‘Kako urediti bolju Bosnu i Hercegovinu’ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Juratović je rekao kako je cilj ovog Okruglog stola vidjeti kako mladi razmišljaju, o situaciji, životu, ali i samoj politici u BiH.

”Jako mi je bitno da što bolje vidim situaciju u BiH, a na kraju i kako mladi razmišljaju i kako vide svoju budućnost, a možda i gdje vide svoju budućnost. To je za nas iz EU jako bitno, te da stvorimo dijalog kako bi se gradila bolja budućnost u BiH da mladi ljudi ne moraju ići po svijetu i graditi negdje drugo svoju sreću, a ne u BiH gdje su rođeni”, rekao je Juratović.

Juratović je rekao kako ”njemački ulagači nemaju posebnu priliku za ulaganje u BiH jer situacija nije tako uređena da bi bila povoljna za investicije”.

”Na 35 poglavlja se može politički raditi da bi profunkcioniralo društvo i onda se stvara prije svega klima za ulagače iz BiH i regije, a kad bude investicija iz unutra, bit će i iz vani”, objašnjava Juratović.

Juratović je iznio mišljenje i o trećem entitetu za kojeg kaže kako je on priča ”koja dugo traje na ovim predjelima i koja je već godinama na neki način priča koja preko koje će se neke stvari moći rješavati”.

O trenutnom stanju u BiH svoje mišljenje je iznio i predsjednik Studentskog zbora Vedran Biokšić.

”Činjenica je da ovakva situacija u BiH ne nudi ništa novo, ne nudi nikakav napredak, da je zemlja podijeljena nefunkcionalna. Možda bi najbolje bilo težiti jednom federalnom uređenju po smjernicama koje je dao Europski parlament”, rekao je Biokšić koji je na okruglom stolu održao uvodno predavanje.