Published On: Pet, svi 27th, 2022

Josip Broz prije smrti tražio svećenika, nedugo potom je stradao u čudnoj prometnoj nesreći

O jednoj od najvećih ličnosti jugoslavenske, a time i hrvatske povijesti, stavovi u društvu još uvijek nisu jedinstveni. Josip Broz Tito za značajan dio hrvatske javnosti je negativna ličnost; odgovoran je za kršenja ljudskih prava u bivšoj državi, političku represiju, kao i za ratne i poslijeratne zločine prema desecima tisuća civila.

Unatoč tome, jedan dio Hrvatske, ali i javnosti u susjednim zemljama, njegovu ulogu i dalje romantizira, o čemu svjedoče tisuće građana koje i dalje pohode njegovo rodno mjesto.

Tako i sam SDP, kao pravni sljednik nekadašnje Komunističke partije, ponovno aktualizira mogućnost povratka naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, iako je većina građana Zagreba protiv toga. Uostalom, ne treba podsjećati kako su u Domovinskom ratu Hrvatsku napale i ratne zločine činile srpske postrojbe i jedinice tzv. JNA s oznakom crvene zvijezde.

Uz Broza vežu se brojne teorije zavjere, a jedna od njih koja je dijelom i činjenično utemeljena odnosi se na podatak kako je diktatorski vođa bivše Jugoslavije pred svoju smrt zatražio svećenika! Dakle, utjehu je potražio, kao što to brojni građani čine, u krilu Crkve koju je ranijih desetljeća proganjao.

Podsjetimo, u knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita”, slovenski književnik Žarko Petan otkrio je kako je Broz prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika!

“Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru”, piše Petan, “u veljači 1980. poželio je porazgovoriti s duhovnikom! Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku (rođenom 17. srpnja 1944., Šmarje pri Jelšah), tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila prilaz diktatoru. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom. Uskoro, u ožujku, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u SR Njemačku, gdje je 28. ožujka poginuo u nejasnim okolnostima, pod kamionom kod Düsseldorfa. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela trajno zataškati”, zaključio je Petan. Naime, Križnik je otputovao u inozemstvo jer su ga u Sloveniji progonili, a kraj Düsseldorfa se autom na ravnoj cesti zabio izravno u kamion, pisao je ranije o tome Večernji list.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Danilo V
Danilo V
1 mjesec prije

Svaki…99.99%…catoligue svestenik je špijuncina ljigava i BND drukara..
Takodje 99.99% istih..su klero-nazzisti..
A Copavi Zagorac..je iz istog legla..okota..
Inace doticnog je likvidirao BND..jer mu je Copavi..priznao da je Dojc i Osterajh schveinen..i da je do kraja zivota sluzio..verno..
Svestenik je odneo-vratio poveznicu..Gestapoa od Ćope i predao BND-u ..jer Copo pred kraj zivota nije vise verovao Dolancu..

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo V
1 mjesec prije

Mrak bre,sve sto nije srpsko i rusko..a sta ce srbovi sa Nedicevom pohvalom od gitlera i gestapoa

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Negirao BOSNJAKE po zavnobihu po prvom bihać avnoju i drugom jajcu a stvorio jugu u njihovim sredinama

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Mogli su biti s.rbi h.rvati ne.op.riedeljeni ili jug..osloveni, a onda je 1974 dao im ime mu..slimani a nisu morali ni ici u dz…ami.ju
Ko je išao nije mogao biti član k.. par tije pa je misle.. MAN bio o onaj što vjeruje i vjeruje..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

niste bili ni čuli za nekakve čudnovate bošnjoooke
dok nisu ko isslammoštakori izmili
iz podruma jedne žute kuće ludarre…

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

NE znam ko je bio Tito ali jedno znam sigurno.Naj manje je bio komunista.Jer komunista nije nacionalista,a on je bio.Komunista ne pravi granice u jednoj komunističkoj zemlji a on ih je napravio.I to kako su pre njega okupatori i kapitalisti zacrtali.Komunista ne djeli svoju partiju na 6 republičkih komunističkih partija a on je to uradio.Pravi komunista nikad nebi hapsio svoje ratne drugove komuniste koji su zivjeli za komunizam,i rekao Staljinu NE.I tako zadivio sve fašiste i naciste koje je ostavio u životu poslije rata bez obzira što su im ruke bile krvav do lakata.Pametnom dosta.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Da da posebno je zadivio drazinovce cetalje pod petokrakom i RANKOVICA pa do 1966 ubijali si..ptare…thur…ke i ujke…NEDIĆA sluge gitlera NIDJE

SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Interesantno kako je poskok smeksao stavove o Titi otkako Zorangutan kolo vodi, odjednom je i katolik. 🥸

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Što se tiče Tite i Bosnjaka nikome nije viknuo do Jajca kao BOSNJACIMA, cementirao u Bosni 2 vještačke nacije,onu koju je zabranila AU zabranio i DUDEK Joza…dok nije POZDERAC I DZEMO POSZAVIO PITANJE..NE DAJU NAM NASE STARO IME DAJU MUSLIMAN …KAZE POZDERAC 1971

Allah je velik - američki šuupak je još veći!
Allah je velik - američki šuupak je još veći!
1 mjesec prije

Skoro svi hrvatski političari su u većoj ili manjoj mjeri očajno nesposobni 🙁 🙁 !

Pa, mamlazi jedni, NAPRAVITE HEEBENI REFERENDUM pa da vidimo da li Zagrepčani žele i ne žele ulicu sa imenom druga Tita!!!

Uzput
Uzput
1 mjesec prije

Naslov:”Josip Broz prije smrti tražio svećenika, nedugo potom je stradao u čudnoj prometnoj nesreći”Po naslovu ispade da je izvjesni Josip B. “nedugo potom je stradao u čudnoj prometnoj nesreći”