Published On: Tue, Aug 4th, 2015

JOŠ UVIJEK U TAJNOSTI: Putin ima plan protiv Islamske države


Moskva je zabrinuta zbog širenja utjecaja terorističke organizacije Islamska država (IS), uključujući Siriju i Irak, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
“Nije tajna da ruska strana izražava pojačanu zabrinutost na najvišem nivou u vezi s tim kako takozvana IS dodatno širi svoj utjecaj i kako teritorija koju kontroliraju u Siriji i Iraku raste”, rekao je Peskov novinarima.
Glasnogovornik Kremlja je podsjetio da je “ovo pitanje više puta pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa svojim kolegama iz nekoliko europskih država i SAD-a”, prenosi agencija TASS.
“U svom nedavnom razgovoru sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, Putin je pokrenuo i ovo pitanje”, kazao je Peskov i dodao da “postoji zabrinutost i postoje planovi Rusije da se pozovu svi da surađuju”.
Peskov nije želio iznositi detalje tih planova, navodeći samo da je “rad u tijeku”.
“Kada je riječ o detaljima vjerojatno je rano da se nešto kaže”, istakao je Peskov, precizirajući da će dalji rad “ovisiti od modaliteta suradnje”.
Peskov je naglasio da će planovi nekoliko država za svrgavanje i borbu protiv sirijskog režima samo pogoršati situaciju kada je riječ o terorizmu i proširiti njegov utjecaj.
“Vidimo da se akcije odvijaju u različitim pravcima. Neki od naših kolega, naprotiv, nastavljaju raditi na podrivanju pozicija sirijskog rukovodstva. Po našem mišljenju, to će voditi daljem pogoršanju situacije”, zaključio je Peskov.