Published On: Sun, Jul 28th, 2013

JOŠ NITKO NIJE ODGOVARAO – 20 godina stradanja Hrvata u Doljanima i na Stipića livadama

JABLANICA – Crni dan za Doljane. Organiziranim napadom veća grupa muslimanskih terorista iz više smjerova u isto vrijeme upala je u hrvatsko selo Doljani. Izvršili su neviđen masakr nad tamošnjim stanovništvom. Pao je i Pisvir, a MOS je uspio stići i na Pomen. Na putu Doljani – Gračac na Pomenu jedno vozilo HVO-a naišlo je na PT minu, poginuo je jedan bagerist.

– Združene muslimanske snage sačinjene od pripadnika 44. Jablaničke brigade IV. korpusa Armije BiH, pripadnika republičkog MUP-a BiH iz policijske postaje u Jablanici, pripadnika tzv. “Zukine vojske” i pripadnika naoružane skupine Muslimana iz sela Jelačići, opkolile su područje sela Doljani (12 km zapadno od Jablanice) tjekom ranih jutarnjih sati 28.07.1993. godine. Oko 10:00 sati navedene združene muslimanske snage među kojima i Behrem Beća, Ismet Englenović zvani “Pegla”, Amir Halilhodžić zvani “Prpa”, Jusa Kevrić i drugi, otpočele su s oružanim napadom na osobe hrvatske nacionalnosti i njihovu imovinu te su načinile masakr nad zatečenim civilima i pripadnicima lokalne postrojbe HVO-a. Tada je ubijeno i izmasakrirano osam civila i 28 pripadnika HVO-a, a oko 185 Hrvata, mještana sela Doljani, od čega 37 djece, je uhićeno i odvedeno u grad Jablanicu gdje su zatočeni u logor zvani “Muzej” (navedeni prostor je do rata služio kao muzej posvećen događajima iz II. svjetskog rata). Tu je već otprije bilo zatočenih Hrvata i to: 37 iz sela Ćopi, Donja Grabovica i Grabovica; sedam iz sela Mrakovo i osam iz sela Žuglići. U podrumskom prostoru “Muzeja” bilo je zatočeno 48 pripadnika HVO-a (njih 35 je bilo u zatočeništvu od 15.04.1993.) iz Jablanice.

Pokolj u Doljanima 28. srpnja 1993. je bio ratni zločin kojeg su počinili neki pripadnici Armije BiH i mudžahedini nad tamošnjim autohtonim stanovništvom Hrvatima. Tog dana su rečeni pripadnici Armije BiH (konkretno, spominje se 44. brdsku brigadu ABiH) ubili 39 Hrvata. Mjesto pokolja je bilo selo Doljani, koje se nalazi nekoliko kilometara zapadno od Jablanice, u općini Jablanica.
Zločin je počinjen u sklopu sukoba HVO-a i Armije BiH 1993. u srednjoj Bosni. U tijeku tog sukoba bilo je još slučajeva etničkog čišćenja tog područja od Hrvata (pokolj u Maljinama 8. lipnja 1993., pokolj u Gračanici u srpnju 1993. …) kojeg su sprovodili neki pripadnici Armije BiH. S druge strane enklave Muslimana u istočnoj Bosni (Žepa, Srebrenica…) su i dalje ostale u neizvjesnom položaju i bile na osuđene na milost i nemilost srpskih ekstremista. Tijela ubijenih Hrvata se nalazilo po raznim mjestima. Primjerice, na predjelu Stipića livada, su nađena nagomilana tijela sedmero Hrvata civila, čija tijela ubojice nisu niti zakopali.
Za razliku od pokolja u kojima su neki pripadnici postrojaba BiH Hrvata počinile zločine nad Muslimanima, pokolj u Doljanima nikad nije dočekao takvo medijsko pokriće, niti je pobudio toliko zanimanje međunarodnih organizacija.

Imena poginulih

Iz općine Jablanica:

Mato Biloš
Ljubomir Božić
Marinko Božić
Željko Božić
Stipo Bradarić
Marko Cvitković
Ruža Čolić
Mato Dogan
Miljenko Gagro
Andrija Groznica
Tomislav Jozipović
Andrija Jozipović
Igor Lebo

Anđelko Marić
Davor Marić
Andrija Miličević
Slavko Miličević
Željko Miškić
Zdravko Nižić
Dražen Pavković
Iva Pavlović
Andrija Perković
Zvonko Pinjušić
Milan Pole
Anica Ripić
Martin Ripić
Andrija Rogić
Jure Soldo

Ivan Soldo
Pero Soldo
Nedeljko Soldo
Andrija Stipanović
Pavka Stipanović
Jela Stojanović
Antonio Šimunović
Anica Šitum
Ivica Tomić
Ivan Topić
Slavko Vrljic
Marinko Zelenika
Ivan Zovko
Anto Žarić
Ivan Žarić

Iz općine Široki Brijeg:

Dragan Andrić
Boro Barbarić-Boka
Mario Hrkać-Ćikota
Zdenko Kolobarić
Antonio Lasić
Marko Ljubić
Marinko Marušić
Milijan Zeljko

Iz općine Mostar:

Mate Markić (Polog)
Marko Miljko (Jasenica)

Iz općine Posušje:

Dinko Galić
Branko Tokić

Iz općine Tomislavgrad:

Martin Baćak
Željko Bogdan
Perica Kutleša
Ivan Petrović
Ivan Radoš
Ljiljana Zrno

poskok.info