Published On: Uto, lip 15th, 2021

Još nije počela provjera diploma u institucijama BiH: Već godinu dana usvajaju, povlače, dorađuju…

Prijedlog odluke je načinjen prošle godine, što je vidljivo iz dokumenta koji se može naći na službenoj stranici eKonsultacije, ali nikako da se nađe pred Vijećem ministara.

Kada će početi provjera diploma zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine još nije poznato, iako je prošlo više od godinu otkako je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio ovakvu inicijativu.

Sudeći prema dosadašnjoj ažurnosti nadležnih, na ovo će se još čekati.

Koliko sporo sve ide pokazuju činjenice da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH još u veljači prošle godine usvojio inicijativu za provjeru validnosti diploma, da bi Vijeće ministara tek u srpnju prošle godine prihvatilo inicijativu i zadužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da, u suradnji sa Ministarstvom pravde BiH, načini odgovarajuću odluku.

Prijedlog odluke je načinjen prošle godine, što je vidljivo iz dokumenta koji se može naći na službenoj stranici eKonsultacije, ali nikako da se nađe pred Vijećem ministara.

Kako je Faktoru odgovoreno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, oni su Odluku provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine uputili Vijeću ministara 7. travnja ove godine.

No Ministarstvo civilnih poslova ju je u svibnju skinulo s dnevnog reda nakon ovakvog zahtjeva Josipa Grubeše, ministra pravde i predsjedatelja Odbora za unutarnju politiku Vijeća ministara. Razlog je “dorada”.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 1. lipnja dostavilo Prijedlog Odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH Ministarstvu pravde na dodatno usuglašavanje. Nakon dorade, Prijedlog odluke ćemo ponovo dostaviti Vijeću ministara BiH na razmatranje i donošenje – odgovoreno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je još 28. svibnja  2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini da, u suradnji s nadležnim institucijama na svojoj razini vlasti, iniciraju proces revizije kvalifikacija za sve zaposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim poduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, županija, grad i općina. Ova revizija bi obuhvatila imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

Kako je obrazloženo i u prijedlogu odluke, ovu inicijativu Agencija je pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se BiH nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma zaposlenih već započet na određenim razinama vlasti u BiH.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x