Published On: Sub, ruj 23rd, 2017

Još jedna prijetnja Sjeverne Koreje: Ispaljenje raketa na kopneni dio SAD-a je neizbježno

Sjeverna Koreja priopćila je danas da je ispaljenje raketa na kopneni dio SAD “neizbježno” nakon što je predsjednik Donald Trump sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una nazvao “raketnim čovjekom”.
Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho iznio je svoj komentar pred Generalnu skupštinu UN nekoliko sati nakon što si američki bombarderi u pratnji borbenih aviona preletjeli međunarodnim zračnim prostorom iznad voda istočno od Sjeverne Koreje.

“Kroz tako dugu i tešku borbu, sada smo konačno na nekoliko koraka od konačnog završetka naše državne nuklearne sile. Bezuspješno je nadati se da postoji šansa da će Sjeverna Koreja imalo biti potresena ili da će promjeniti svoj stav zbog oštrijih sankcija neprijateljskih snaga”, naglasio je Ho pred okupljenima u Generalnoj skupštini UN.

Tramp je objavio nove američke sankcije krajem tjedna i istakao je da će time obuhvatiti kompanije i institucije koje financiraju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Početkom mjeseca, Vijeće sigurnosti UN je jednoglasno usvojio devetu rundu sankcija Pjongjangu zbog nuklearnog i raketnog programa.

Šef sjevernokorejske diplomacije, koji je naglasio da je krajnji cilj Pjongjanga uspostavljanje “ravnoteže moći sa SAD”, odgovorio je da je sam Tramp u “samoubilačkoj misiji”. Američki predsjednik je nešto ranije izjavio da je Kim Jong Un u samoubilačkoj misiji.