Published On: Pet, srp 1st, 2016

JOŠ JEDAN Novi ISIL-ovac prijeti na bosanskom, spominjao konkretna imena

On poziva na “rješavanje” Muamera Zukorlića, Safeta Kuduzovića, Dževada Gološa, Elvedina Pezića za koje kaže da bh. omladinu “odvode u vatru”

Nekoliko dana nakon što je objavljena snimka Jasmina Keserovića iz Zavidovića, pripadnika takozvane Islamske države, u kojem prijeti stanovnicima San Francisca i Las Vegasa, mediji ISIS-a objavili su novi video u kojem osoba na bosanskom jeziku poziva na ubojstva.
On poziva na “rješavanje” Muamera Zukorlića, Safeta Kuduzovića, Dževada Gološa, Elvedina Pezića za koje kaže da bh. omladinu “odvode u vatru” za koje kaže da kroz svoja predavanja pozivaju omladinu u kufr (nevjerovanje)”.

Kako N1 saznaje, na videu je Ines Midžić iz Bihaća. On je 2013. godine sa šerijatski vjenčanom suprugom iz Bužima otišao u Siriju.

Mjesec dana prije odlaska, trebao je braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Nakon odlaska u Siriju, pojavio se u jednom videu, tada kao Abu Salahaddin el-Muhajer, u kojem je također prijetio.

Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivist jedne nevladine organizacije u kojoj je bio angažiran kao prevoditelj.

Kako je potvrđeno za N1, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužitejstvo BiH upoznati su s ovim videom i prijetnjama.