Published On: Uto, velj 19th, 2013

JOŠ JEDAN JERKO: "BiH je najveći problem u regiji!", Slovenija naravno nije

Situacija u Bosni i Hercegovini je najveći regionalni problem, veći čak i od problema nepriznavanja Kosova od strane Srbije“, tvrdi specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin u izjavi za Nezavisne novine.
– Suštinskog dijaloga između Banje Luke i Sarajeva i dalje nema i zato su pritisak i organizirana akcija međunarodne zajednice neophodni – naglašava Kacin.
Po njegovim riječima, u BiH vlada politička apatija već dugi niz godina. To je, prije svega, zbog strukturnih problema i Ustava koji ne dozvoljava zemlji da razvije normalan institucionalni okvir koji bi joj omogućio da unapređuje svoju ekonomiju i približava se članstvu u EU.
– Nažalost, to nije slučaj i zbog kratkovidosti nekih političkih lidera u BiH čak i najmanji pomaci postaju gotovo neizvodivi. Poražavajuće je da početkom 2013. godine i dalje raspravljamo o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava o slučaju “Sejdić i Finci”. U takvoj situaciji EU mora da preuzme dio svoje odgovornosti za napredak regije ka EU. U krajnjoj instanci, naravno, javnost BiH je ta koja jedina može da osigura da bh. lideri napokon počnu da rade svoj posao. No, najveći i glavni problem zbog kojeg je potreban prelom je sljepoća političara, koji ne vide posljedice svoje samoblokade na gospodarstvo BiH, koja se urušava i zaostaje“, upozorio je Kacin.